Hlavní obsah

Marek plní roli kanonýra i v play-off

TŘINEC

Když třinecký útočník Jan Marek kraloval střelcům základní části hokejové extraligy, mnozí nad tím mávli rukou a tvrdili, že jeho střelecká hvězda brzy pohasne. Centr druhé formace Ocelářů však svůj brankostroj nehodlá zastavit ani v play-off, se šesti zásahy je v čele kanonýrů i nyní.

Článek

"Ve vyřazovacích bojích je klíčová každá branka a je jedno, kdo ji dá," tvrdí jindřichohradecký odchovanec, ale hned jedním dechem dodává, že gólů v play-off si cení víc: "Cítím, že si mě soupeři hodně hledí. Je těžké dát gól kdykoliv, ale v bojích o titul je to ještě o dvěstě procent složitější."

Sám nesleduje, zda je v tabulce střelců první. "Samozřejmě ale vím, kolik jsem dal gólů," připouští, že statitiky mu nejsou zcela cizí. Těší jej, že životní sezónu neukončil základní částí, ale prosazuje se i v zápasech o všechno. Přitom tam ne vždy dokázali kanonýři dlouhodobé soutěže potvrdit svou pověst.

Marek si ani nedělá hlavu, zda proti němu v brance stojí Trvaj či Svoboda. Daleko víc jej zajímá týmová práce. "Teď jsme už úplně v pohodě, protože jsme srovnali sérii s Pardubicemi, takže jsme spokojení. Soupeř asi nečekal z naší strany takový odpor, už po postupu přes Znojmo pardubičtí hráči tvrdili, že si na Třinec věří. To nás moc motivovalo," říká třiadvacetiletý centr, který si bezvadně rozumí s křídly Janků i Pavelkem.

"Snad se nerozhodne v zákulisí"

Naštvalo ho chování pardubického týmu v závěru čtvrtého zápasu, kdy hosté odešli do šaten ještě před závěrečnou sirénou. "To s hokejem nemá nic společného. Přitom my to určitě v zápasech neřežeme, snažíme se jen hrát do těla, protože v play-off s technickým hokejem v podstatě uspět nejde," krčí rameny Marek a říká, že sám se musí často držet, aby neoslabil tým: "No občas se mě soupeři snaží provokovat. Musím být trpělivý."

Doufá, že o postupujícím rozhodne férový boj. "Ve čtvrtém utkání oba týmy nasbíraly po dvanácti trestech a Pardubice běsnily. Co jsme měli říkat my, když na východě Čech jsme měli asi dvanáct vyloučených za třetinu. Snad se rozhodne na ledě a ne v zákulisí."

Reklama

Související témata: