Hlavní obsah

Navase nezklamala předtucha, že penaltové drama s Italy rozhodne

Žádné pochyby ani obavy z toho, jak klíčový okamžik penaltového rozstřelu zvládne. Španělský záložník Jesús Navas si užívá role hrdiny poté, co v sedmé sérii penaltové loterie rozhodl semifinálový duel Poháru FIFA proti fotbalistům Itálie. Španělé připustili, že byli spíš šťastnější a těší se na nedělní finálový šlágr s domácí Brazílií, v němž budou útočit na svůj první titul z turnaje.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Jesús Navas se raduje. Španěly poslal do finále.

Článek

Navas byl šťastný, že poslal úřadující mistry světa a Evropy do finále. "Opravdu jsem si před penaltou hodně věřil. Nedopustil jsem, aby mě přepadly nějaké zlé myšlenky. Dobře jsem věděl, o co jde. A naštěstí se mi to povedlo," líčil Navas po jednom z nejzářivějších okamžiků své kariéry.

Sklízel pochvaly i od spoluhráčů za to, že v tak exponovaném okamžiku nezaváhal. "Ukázal obrovskou sebedůvěru, hodně jsme mu věřili. Postupně se vypracoval na hráče s velkou mentální odolností a stal se z něj muž velkých okamžiků," řekl útočník Fernando Torres. "Je čest mít v týmu takového hráče. Díky své rychlosti a pohyblivosti do naší hry pořád vnáší nové možnosti. I tentokrát vytvořil mnoho šancí. A nakonec rozhodl z penalty," přidal se stoper Gérard Piqué.

Výsledek věnuje rodině

Z nové akvizice Manchesteru City prýštily euforie i hrdost z toho, že pomohl Španělsku do finálové bitvy. "Tenhle výsledek věnuji celé svojí rodině i fantastické generaci, která se ve španělské reprezentaci sešla," líčil Navas. V nabitém týmu sice nemá pevné místo v základní sestavě, i tak se už v jeho sbírce úspěchů vyjímají tituly mistra světa i Evropy.

V neděli mohou Španělé uchvátit také historicky první titul z Poháru FIFA a navíc v duelu proti domácí Brazílii. Na mezinárodní úrovni lze jen stěží hledat prestižnější duel. "Je to další extrémně důležité finále, pro náš tým i celé Španělsko. Na ten zápas se těší celý svět. Všichni takové finále chtěli mít a teď je to tady. Co je víc, než zahrát si proti Brazílii na Maracaná," uvedl brankář Iker Casillas.

Pro Italy mohla být útěchou skutečnost, že zápas nabídl mnohem větší drama než loni ve finále Eura, kde Španělé zvítězili drtivě 4:0. "Teď jsme hráli výborný zápas, pořád jsme byli ve hře. Ano, Španělé jsou pořád kousek před námi, protože oni na tom svém projektu pracují roky... Ale co se týče taktické vyzrálosti a charakteru, zlepšujeme se," řekl kouč Cesare Prandelli.

Reklama

Související témata: