Hlavní obsah

Fanoušci nejdřív Neymara vypískali, teď ho obdivují. Kritika mě nikdy netrápila, tvrdí

Rio de Janeiro

Velká část příznivců ho pro nesporný talent miluje, druhá skupina zase brazilského útočníka Neymara kvůli častým simulacím nesnáší. V neděli večer se ale oba tábory Kanárků spojily, aby oslavily triumf na domácím Konfederačním poháru FIFA. A v centru dění byl hlavně jednadvacetiletý útočník, který na turnaji nastřílel čtyři nesmírně důležité góly. „Ani to nebyla snaha odpovědět na kritiku některých lidí. Prostě jsem chtěl pomoci mužstvu v těžkých situacích,“ prohlásila nová posila Barcelony.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brazilec Neymar líbá trofej pro vítěze Poháru FIFA.

Článek
Fotogalerie

S Neymarem a (nejen) brazilskými fanoušky je to jako na houpačce. Jednadvacetiletý útočník byl ještě na začátku roku modlou a zejména příznivci Santosu na něj nedali dopustit. Jenže před dvěma měsíci se proti němu postavila řada dřívějších stoupenců - vyčítala mu ležérnost a nedostatek zápalu do hry. Po ohlášeném přestupu do Barcelony si Neymara vzali za terč i fanoušci národního týmu Brazílie, a to těsně před úvodním zápasem Poháru FIFA s Japonskem.

Mladý útočník ale na kritiku zareagoval po svém. Hned v úvodním utkání proti celku vycházejícího slunce po třech minutách krásnou střelou rozvlnil síť a nasměroval Kanárky k výhře 3:0. Vítězný gól vstřelil také Mexiku a poté skóroval i v duelu proti Itálii. Závěrečnou trefu si schoval na vítězné finále se Španělskem (3:0).

„Opravdu mě moc netrápilo, co o mě někteří lidé říkali. Padla spousta negativních věcí, ale já jsem se soustředil na jediné - pomoci týmu dojít až do finále a v něm uspět. Myslím, že se mi to podařilo tím nejlepším způsobem. Na to jsem hrdý," vykládal Neymar na oficiálních stránkách šampionátu.

Nejlepší střelci na Konfederačním poháru FIFA:
Fernando Torres (Šp.)5 gólů / 4 zápasy (čtyři góly proti Tahiti)
Fred (Braz.)5 gólů / 5 zápasů
Abel Hernández (Urug.)4 góly / 1 zápas (všechny proti Tahiti)
Neymar (Braz.)4 góly / 5 zápasů

O tom, jak velký vliv bude mít úspěch v Poháru FIFA na jeho další kariéru, nechtěl brazilský útočník spekulovat. „Abych byl upřímný - nemám žádné tušení," smála se brazilská hvězda. „Nemohu říct, jaký to na mě bude mít dopad. To, že jsme získali tento pohár, je velmi důležité. Pro celý brazilský fotbal je to obrovský krok vpřed. Celé finále bylo fantastické a možná právě v posledním zápase jsme podali náš nejlepší výkon," dodal Neymar.

Po finálové bitvě mu přišli pogratulovat i jeho noví spoluhráči z Barcelony. „Byl jsem hodně šťastný, protože tyhle fotbalisty uznávám a obdivuji. Bude to pro mě čest hrát po jejich boku," zamyslel se Neymar. „Ale nemyslím si, že by teď ze mě měli větší respekt. Bude to stejné, jako v každém jiném velkém klubu," uzavřel třetí nejlepší střelec turnaje.

Neymara teď čeká krátká dovolená, kterou vyplní operací krku. Brazilský reprezentant se chystá ukončit dlouhodobé zdravotní problémy. „Je to problém, který mě vždycky trápil, takže to vyřešíme takhle jednou provždy," uvedl fotbalista a vyloučil, že by šlo o náročný zákrok.

Reklama