Hlavní obsah

OBRAZEM: Rozzářené oči dětí z tuzemska i třeba Jižní Afriky jsou pro Čecha víc, než poklona jeho trenéra z Chelsea

I francouzský trenér gólmanů v londýnské Chelsea vysekl Čechovi a jeho strahovské škole poklonu. „V Anglii jsou podobné projekty zcela ojedinělé, u nás ve Francii je naopak fotbalových škol pro děti velice mnoho, žádná však neprobíhá na tak vysoké úrovni a není tak organizačně výtečně zvládnutá jako ta Petrova," ocenil Christophe Lollichon Čechovu fotbalovou akademii pro kluky i holky pořádanou letos na pražském Strahově již poosmé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kluci se na tréninku s Petrem Čechem výborně bavili.

Článek
Fotogalerie

Na sto padesát dětí do ní letos v prvních dvou červencových týdnech přijede. Z Prahy, celých Čech i ciziny.

„Jeden kluk dorazil až z Jihoafrické republiky, další děcka jsou z Asie a pochopitelně různých zemí Evropy," prozrazoval Čech a pohyboval se mezi skupinkami děcek, z nichž nejčastěji zaznívala pochopitelně angličtina a francouzština.

Fotbal, trenéninky, ale i angličtina

„Nejen fotbal, ale třeba právě angličtinu tady děti učíme. A také jim ukazujeme, jak se chystat třeba na budoucí profesionální kariéru, jaké stravovací návyky dodržovat a přitom se starat o tělo, aby nebylo přípravou a tréninky přetížené," stačil legionář z Chelsea popisovat, co účastníky jeho školy čeká.

Pochopitelně na hřišti i mimo něj, protože i přednášky a besedy jsou součástí každodenního programu.

Všechna ta děcka ale přijela do Prahy hlavně kvůli fotbalu. „Věnují se jim trenéři pražské Sparty s mládežnickou licencí, takže v tomto směru je o ně náramně postaráno, starat se o ně bude i Luděk Mikloško, který nejenže léta chytával ve West Hamu, ale po skončení kariéry tam brankáře trénoval.  A nejen to... Náš trenér z Chelsea pro ně nachystal speciální tréninky, protože u dětí začínal," vykládal Čech sledovaný svými malými učedníky bedlivě na každém kroku. I tři malí fotbalisté ze Sdružení SOS vesniček, v nichž vyrůstají děti bez rodiny, mezi nimi díky sponzorství společnosti Samsung letos jsou.

Francouzské zkušenosti se hodí

„Míval jsem před dvaceti lety v Nantes mládežnickou akademii a ta práce mě strašně bavila. Jenže pak jsem se dal na profesionální dráhu u mužstev dospělých a na akademii nezbýval čas. Ale právě proto za Petrem do Prahy tak rád jezdím a pokaždé nachystám tréninky, které odpovídají věku a fotbalové úrovni děcek," rozpovídal se i Christophe Lollichon, který se letos objevil na Strahově již počtvrté.

„Francouzská fotbalová škola je přece jen trochu jiná, takže Christophe sem přináší pokaždé něco nového a zvláštního," kvitoval patron školy Petr Čech už pravidelnou výpomoc svého trenéra z Chelsea.

Obrovský zájem dětí také, to se ví. „To je pro nás motiv a obrovský hnací motor. Zájem dětí, jež se sem pravidelně rok co rok vrací. Jejich ujišťování o tom, jak jim naše škola pomáhá i během roku. Rozzářené oči, z nichž je vidět, jak moc se sem těšily," nadchlo Čecha úvodní setkání se všemi malými účastníky jeho školy, na němž rozdával fotografie, podepisoval trička a vykládal, jak to ve světě velkého fotbalu chodí a jaké to třeba je chytat právě v Chelsea.

Holčina s velkým talentem přijela také

„Jezdí sem pravidelně i jedna holčina, která hraje nejen za žákyně Sparty, ale doma na vsi kousek za Prahou v jednom mančaftu s kluky o rok staršími. Skutečně velký talent, kterou fotbal hrozně baví," prozrazoval patron školy a ve vzpomínkách se vracel do svého mládí.

„Dneska už to zase až taková zvláštnost není, ale když jsme jeli jako dvanáctiletí s Plzní na zájezd do francouzského Rennes, měli jsme oči navrch hlavy, že proti nám hrají v jednom celku nejen kluci, ale i čtyři holky. Tam je to prostě běžné."

Reklama

Související témata: