Hlavní obsah

Blatter považuje Pohár FIFA za úspěšný i navzdory protestům

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter považuje Pohár FIFA za úspěšný i navzdory tomu, že některá utkání v Brazílii provázely střety demonstrantů s policií. Zástupci federace nechtěli zásahy bezpečnostních složek hodnotit, protože nespadají do jejich pravomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

Blatter si pochvaloval atmosféru na tribunách, zejména ho uchvátilo provedení brazilské hymny před nedělním finálovým zápasem, kterou 70 tisíc fanoušků dozpívalo po doznění hudebního doprovodu a pozdrželi tím výkop o dvě minuty. "Ani ve svých letech jsem nikdy nic takového neviděl," uvedl sedmasedmdesátiletý funkcionář.

Celý turnaj doprovázely rozsáhlé demonstrace. Lidé původně protestovali proti zvyšování cen veřejné dopravy, postupně si ale také začali stěžovat na přemrštěné náklady na fotbalové mistrovství světa a na olympijské hry v Riu de Janeiro v roce 2016.

"I přes ty nepokoje a protesty to byl úspěch. Jsem s turnajem spokojený po sportovní stránce, ale i díky mému dojmu, že nepokoje postupně ustávají. Nevím, na jak dlouho ustávají, ale je to tak," řekl Blatter. Generální sekretář FIFA Jerome Valcke chválil protestující za to, že nijak nebránili lidem, kteří mířili na stadióny a měli zájem o fotbal.

Ronaldo demonstrujícím rozumí

Člen organizačního výboru a někdejší hvězdný útočník Ronaldo demonstrantům rozumí. "Plně ty demonstrace podporuji. Brazilci nejsou proti mistrovství světa nebo Poháru FIFA, jsou proti korupci a zpronevěře, proti špatnému fungování zdravotnického a vzdělávacího systému," prohlásil.

Podle Valckeho se příští rok utkání mistrovství světa přeruší, pokud by mohl fotbalisty zasáhnout slzný plyn použitý policií u stadiónu. Podle agentury AP postihl plyn vypuštěný před Maracaná hráče domácí Brazílie při finálové výhře 3:0 nad Španělskem.

S hrozbou přerušení zápasů je podle Valckeho třeba počítat, protože lze šíření slzného plynu těžko bránit. "Co byste chtěli dělat? Najmout dobrovolníky, aby foukali okolo stadiónu? Máme tam dát velké větráky, aby to odvály? Nedá se s tím prostě nic dělat," řekl.

Brazilským strážcům zákona ale FIFA do práce zasahovat nebude. "To není naše odpovědnost, to je záležitost vlády. My jen žádáme určitý stupeň bezpečnosti, který potřebujeme k pořádání turnaje. Nemáme žádné právo určovat, jakým způsobem se bude bezpečnost zajišťovat," uvedl Valcke.

Reklama