Hlavní obsah

VIDEO: Jak vypadá fotbal v „bažině"? Žádná paráda, hlavně dřina

Blairmore

Řež s míčem v bahně. Tak vypadal fotbalový turnaj Swam Soccer World Cup 2013 ve skotské vísce Blairmore, kde týmy zápasily v záplavách bahna. Tahle taškařice sice nenachystá příliš fotbalové parády, ale dovede pořádně pobavit.

Fotbal v bahně při Swam Soccer World Cup 2013.Video: Reuters

 
Článek

Chcete-li být v této hře úspěšní, musíte spoléhat hlavně na svou zarputilost a bojovnost - fotbalový um jde v téhle okopávané většinou stranou.

Sami pořadatelé přitom účastníky nabádají, aby brali turnaj především s humorem a jako první bod v pravidlech uvádí, že „všechny hry se musí nést v příjemné náladě". Nadhled přihlášených ostatně ilustrují i názvy týmů, mezi nimiž jsou třeba „FC Pohřbení" nebo „Bahnožrouti".

Vyčerpávající sranda

„Je to opravdu těžké, hrozně namáhavé. Dá pořádnou práci se rozběhnout. Je těžké vůbec trefit balón," popisoval s úsměvem jeden ze zúčastněných. Jiný hráč řekl. „Srazili mě, dostal jsem ránu, zamáčkli mě do bahna, drželi pod vodou, ale je to sranda," culil se.

Další fotbalista ze vší té námahy ani nedokázal dát místním novinářům rozhovor. „Nemám ani energii mluvit... strašný," těžce oddychoval.

Ač se zdá, že kromě bojovnosti není žádný jiný způsob, jak vyhrávat bahnité bitvy, hlavní organizátor akce Stewart Miller se podělil o vítězný recept. „Nejlepší taktika je udržet míč ve vzduchu, a chytré týmy si to uvědomí. Však víte, když to zvládnete, nehrozí, že balón uvízne v bahně. Hrát takhle ale vyžaduje hodně šikovnosti a také výdrže," prozradil Miller

Mistrovství světa v disciplínně zvané Swam football neboli „bažinném fotbalu" se na různých místech koná od roku 2000. Sport údajně vznikl ve Finsku, kde ho v rámci tréninku využívali atleti a vojáci.

Reklama