Hlavní obsah

Mexiko - Kanada 2:0Mexičtí obhájci napravili úvodní zaváhání na Zlatém poháru. FIFA řeší nabídnutý úplatek

Seatle/Portland
Aktualizováno

Mexičtí obhájci titulu napravili na Zlatém poháru úvodní zaváhání s Panamou a po výhře nad kanadskými fotbalisty 2:0 drží druhé přímé postupové místo do play off. Čtvrtfinále už má jako první ze skupiny A jisté Panama díky výhře nad Martinikem 1:0.

Foto: marcus Donner, Reuters

Raul Jiménez (vpravo) se raduje z premiérového gólu v reprezentaci.

Článek

Mexičané získali poslední dva Zlaté poháry, ale po nedělním kolapsu s Panamou byli ve složité situaci. Kouč José Manuel de la Torre údajně bude odvolán i v případě, že by jeho tým mistrovství Severní a Střední Ameriky potřetí za sebou vyhrál.

Úlevu mu ve čtvrtečním duelu s Kanadou přinesl Jiménezův premiérový gól v reprezentaci těsně před poločasovou pauzou, pojistku přidal v 57. minutě z penalty Fabián. Panamu posunul do další fáze turnaje Torres, jenž pět minut před koncem proměnil pokutový kop. Martinik už v té době hrál bez vyloučeného obránce Berdixe.

Hráčům Belize slíbil "tučnou odměnu"

Pořadatelé Zlatého poháru ve fotbale spolu s mezinárodní federací FIFA vyšetřují případ korupce. Dva reprezentanti Belize totiž dostali nabídku úplatku před zápasem s USA, který outsider prohrál s domácími Američany jasně 1:6. Hráči vše oznámili a muže podle fotografie identifikovali.

Fotbalisté Belize Ian Gaynair a Woodrow West úplatek nespecifikovali, ale prý byl "hodně vysoký". Muže navíc neviděli poprvé: k manipulaci je nutil už v červnu před přípravným zápasem v Guatemale, kdy je navštívil v hotelu.

Podle představitelů FIFA i federace pořádající Zlatý pohár CONCACAF se stejná osoba dopustila korupčního jednání i v jiných zemích. "Žádal nás, abychom ho ujistili, že zápas (s USA) prohrajeme," popsal Gaynair. "Jeho nabídku jsme odmítli a vše nahlásili," dodal.

Kouč jejich chování ocenil

Trenér Ian Mork chování svých svěřenců ocenil. "Jak je ale vidět, tato věc se netýká jen naší země a nejde o jednorázovou záležitost," upozornil před dalším duelem základní skupiny v sobotu proti Kostarice.

Podle médií FIFA vyšetřovala některá utkání Gold Cupu už v roce 2011. Tehdy se korupce měla týkat mužstev Kuby, Grenady a Salvadoru.

Zlatý pohár, fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky v USA:
Skupina A (Seattle):
Mexiko - Kanada 2:0 (1:0)
Branky: 42. Jiménez, 57. Fabián z pen.
Panama - Martinik 1:0 (0:0)
Branka: 85. Torres z pen. ČK: 72. Berdix (Martinik)
Skupina A (Seattle)
1.Panama22003:16
2.Mexiko21013:23
3.Martinik21011:13
4.Kanada20020:30

Reklama

Související témata: