Hlavní obsah

Stadión Maracaná zakáže vstup bez trička, Brazilci protestují

Rio de Janeiro

Zatímco část Brazilců demonstrovala v minulých týdnech proti příliš velkým investicím do pořádání fotbalového mistrovství světa v příštím roce, nyní se rozhodli dát v souvislosti s chystaným šampionátem najevo svou nevoli fanoušci. Na nejznámějším brazilském stadiónu Maracaná začnou zřejmě před turnajem platit nová pravidla: zákaz vstupu bez trička, stání během zápasu nebo používání některých nástrojů. Většina fotbalových nadšenců zaplavila internet protestními hlasy, uvedl zpravodajský server BBC.

Foto: Reuters

Atmosféra na brazilském stadiónu Maracaná bývá často bouřlivá.

Článek

Největší fotbalový stadión na světě prochází před šampionátem velkou rekonstrukcí. Provozovatelé stadionu Maracaná v Riu de Janeiro oznámili, že v nové éře nebudou moci fanoušci chodit na stadión "nahoře bez". Zakázáno také bude v hledišti stát či nosit na zápasy vlajky na dlouhých bambusových tyčích a některé druhy rozměrných bubnů.

Prezident vlastnické společnosti Joao Borba brazilským médiím vysvětlil chystaný krok zvýšením bezpečnosti a komfortu diváků. Podle reakcí na sociálních sítích se však zdá, že změnu vítá jen minimum Brazilců. Na ulicích či v dopravních prostředcích liberálního města jsou lidé bez trička stejně běžným obrázkem jako ti v oblecích s kravatou a nechtějí si nechat tuto možnost vzít ani na fotbale.

"Vyhlásili válku lidem"

"Na novém Maracaná, který prochází změnami, byla vyhlášena válka lidem," napsal blogger David Butter v článku nazvaném "Kolonizace Maracaná". Další kritici tvrdí, že zdražením lístků a uplatněním zmíněných zákazů se z fotbalu stane zábava pro šlechtu.

Brazílii v červnu zaplavila vlna protestů, při nichž statisíce lidí požadovaly dostupnější sociální služby a konec zdražování. Demonstranti se rovněž snažili překazit konání zápasů fotbalového Poháru FIFA, neboť veřejné výdaje na fotbal podle nich dostávají přednost před zájmy chudých Brazilců.

Organizátoři světového šampionátu mohou nyní čelit dalším potížím, neboť Maracaná má být jedním z hlavních stadiónů mistrovství. Fanoušci zatím podle brazilských médií do ulic vyrazit nehodlají a doufají, že jim k odvrácení plánovaných změn postačí internetové protesty.

Reklama

Související témata:
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen