Hlavní obsah

Francie - Uruguay 0:0, na pen. 4:1Francie vyhrála poprvé v historii fotbalové MS hráčů do 20 let. Ve finále udolala Uruguay na penalty

Istanbul
Aktualizováno

Fotbalisté Francie vyhráli poprvé v historii mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Ve finále zdolali Uruguay po penaltovém rozstřelu 4:1, když v základní hrací době i prodloužení gól nepadl. Z bronzových medailí se těší Ghana, která porazila Irák 3:0. Mezi střelce se zapsal také Ebenezer Assifuah, jenž se stal se šesti góly nejlepším střelcem turnaje. Cenu pro nejlepšího hráče získal francouzský záložník Paul Pogba.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Francie se raduje z vítězství ve finále fotbalového mistrovství světa hráčů do 20 let.

Článek
Fotogalerie

Francie na šampionátu prohrála jen v základní skupině se Španělskem, které pak překvapivě vypadlo už ve čtvrtfinále právě s Uruguayí. Naopak Francie prošla play off poměrně hladce; vyřadila domácí Turecko, Uzbekistán i Ghanu.

Ve finále pak svedla s Uruguayí vyrovnanou bitvu, v níž držela častěji míč, ale rychlé protiútoky soupeře jí dělaly problémy. Byla to však Francie, kdo měl blíže k výhře v základní hrací době, ale Jihoameričany podržel brankář Guillermo de Amores, který byl vyhlášen nejlepším gólmanem mistrovství.

Gól nepadl ani v prodloužení, a tak rozhodly až pokutové kopy. V nich zazářil francouzský gólman Parisu St. Germain Alphonse Aréola, který chytil první dva pokusy Uruguayců. Jeho spoluhráči nezaváhali a Francie rozstřel s přehledem ovládla.

Potvrdila tak, že v mládežnických kategoriích se jí v poslední době velmi daří. Po premiérové medaili z před dvou let, kdy byla na dvacítkách bronzová, si nyní připsala i zlato. Mezi hlavní opory patřili kapitán Paul Pogba z Juventusu Turín či pětigólový střelec Yaya Sanogo, který na začátku července přestoupil z Auxerre do Arsenalu Londýn.

Mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Turecku:
Finále:
Francie - Uruguay 0:0, na pen. 4:1
Francie: Aréola - Foulquier, Zouma, Sarr, Digne (115. Polomat) - Veretout, Pogba, Kondogbia - Bahebeck (65. Bosetti, 112. N'Gando), Sanogo, Thauvin.
Uruguay: De Amores Ravelo - Velazquez, Silva, Giménez (84. Varela), Rodríguez (100. Olaza) - Pais, Laxalt (71. De Arrascaeta), Acevedo, Cristoforo - Lopéz Alonso, Avenatti.
O 3. místo:
Ghana - Irák 3:0 (2:0)
Branky: 35. Attamah, 45.+1 Assifuah, 78. Acheampong.
Nejlepší střelci:
6 - Assifuah (Ghana)
5 - Bruma (Portug.)
-. Jesé Rodríguez (Šp.)
4 - Castillo (Chile)
-. Sanogo (Fr.)
-. Lopéz Alonso (Urg.).
Nejlepší hráči turnaje:
Zlatý míč:
Paul Pogba (Fr.).
Stříbrný míč:
Nicolas López Alonso (Urug.).
Bronzový míč:
Clifford Aboagye (Ghana).
Nejlepší brankář:
Guillermo de Amores (Urug.)

Reklama

Související témata: