Hlavní obsah

Šéf anglického fotbalu chce, aby se MS 2022 nekonalo v létě

Předseda anglické Fotbalové asociace Greg Dyke se hodlá zasadit o to, aby se mistrovství světa v roce 2022 v Kataru přesunulo do zimních měsíců, nebo aby se změnil pořadatel. Hrát světový šampionát v pouštním státě za horkých letních dnů považuje za naprosto nemožné. Především pak s ohledem na statisíce fanoušků, kteří by do Kataru přicestovali.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Šéf anglické Fotbalové asociace Greg Dyke.

Článek

"I když Katar chystá klimatizované stadióny, domnívám se, že hrát v létě je nemožné kvůli fanouškům," prohlásil Dyke, který ve vedení FA v červenci nahradil Davida Bernsteina. "Nevím, kolik lidí bylo v červenci v Kataru. Já ano a můj názor je, že tam prostě v létě hrát nemůžeme," dodal.

Zatímco bývalý šéf FA Bernstein byl v opozici proti přesunutí šampionátu do zimního termínu, podle Dykea je to nevyhnutelné. "FIFA má na výběr dvě možnosti. Zvolí jiný termín, nebo jinou lokaci," řekl Dyke. "Chápu, že se to nebude líbit našim fanouškům a klubům, že bychom kvůli tomu museli přerušit Premier League. Zvláště když my jsme Katar nevolili. Ale stalo se a teď je třeba s tím něco udělat," dodal.

Přes den až pětačtyřicet

Mistrovství světa se tradičně koná na pomezí června a července, tedy v době, kdy se v Kataru i noční teploty pohybují kolem 30 stupňů. Přes den pak často vyšplhají až k 45 stupňům.

Rozhodnutí FIFA přidělit pořadatelství pouštnímu státu často sklízí kritiku. Nedávno to za "nehoráznou chybu" označil člen výkonného výboru FIFA a bývalý prezident německé asociace Theo Zwanziger.

Generální sekretář FIFA Jerome Valcke nedávno prohlásil, že MS 2022 bude přesunuto na jiný termín, pokud lékařská studie prokáže, že by hráčům hrozily zdravotní problémy.

Reklama

Související témata: