Hlavní obsah

OBRAZEM: Skotští fanoušci proměnili Londýn ve smetiště. Z Anglie pak odjeli poraženi

Londýn

Sice šlo jen o přátelák, ale zápas měl i tak obrovský náboj, a to zejména pro fotbalisty a fanoušky Skotska, kteří si nakonec ze středečního duelu s Anglií v londýnském Wembley odvezli těsnou porážku 2:3. Po natěšených fanoušcích proslulé Tartan Army pak zbyla v britské metropoli pořádná spoušť.

Foto: Toby Melville, Reuters

Skotský fanoušek s vlajkou před fotbalovým zápasem v Londýně proti Anglii.

Článek
Fotogalerie

Ale nic dramatického se mimo stadión nedělo. Žádné agresivní výlevy či ničení majetku nebyly na programu dne. Skotové jen podle svého tradičního zvyku obsadili náměstí Trafalgar Square, kde se bavili před zápasem skandováním, popíjením či koupelí ve fontáně.

Náměstí se ale následně po jejich odchodu proměnilo ve smetiště. Britský seriózní list The Guardian uvádí s odvolání na metropolitní policii, že z náměstí muselo být mimo jiné odklizeno deset tisíc plechovek od piva.

„Byl to jeden obří úklid. Naše čety musely tvrdě pracovat, aby vrátily Londýn do normálního stavu," postěžoval si westminsterský radní Ed Argar. Podle deníku došlo také k zatčení dvou osob kvůli narušování veřejného pořádku.

Odveta za dva roky

Prestižní britské derby ale doprovázela skvělá atmosféra. Skotové se utkali s Anglií po dlouhých 14 letech a oba tábory si vzácný duel náležitě užily. Hlavně pro Skoty šlo o svátek, protože tradiční fotbalová země je hladová po velkých zápasech. Na účast na světovém či evropském šampionátu marně čekají od roku 1998.

Skotové ve Wembley dvakrát vedli, ale nakonec o gól prohráli. Také hned po skončení zápasu představitelé jejich svazu začali jednat o odvetě na jejich půdě, která by se měla ideálně odehrát za dva roky.

Na opakování duelu budou mít nejspíš zájem obě strany, protože středeční měření sil, na které se přišlo do Wembley podívat 80 tisíc fanoušků, skončilo podle britských médií slušným komerčním úspěchem.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen