Hlavní obsah

VIDEO: V Edenu už leží trávník pro Chelsea a Bayern. Zahrají si na něm i Češi s Arménií

Praha

V Praze se chystá velký fotbalový svátek, což si zaslouží také prvotřídní jeviště. Stadión v Edenu, který bude hostit UEFA Superpohár mezi Bayernem Mnichov a Chelsea, se proto dočkal zbrusu nového trávníku, na němž se 30. srpna předvedou prvotřídní hvězdy současného světového fotbalu. Generálku na novém pažitu ale obstará ligový duel Slavie s Teplicemi.

Stadión v Edenu dostal nový trávníkVideo: Concept One

 
Článek

Týden po Superpoháru si na něm zahraje i česká reprezentace, která na něm bude hostit v kvalifikačním boji o postup na MS do Brazílie Arménii. „Jsem rád, že tento důležitý zápas odehrajeme na novém trávníku, určitě to bude naše výhoda," pochvaloval si manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Kompletní výměna trávníku na šest dní zaměstnala dvanáct specializovaných pracovníků. Kvůli velkým horkům, která panovala při pokládce povrchu, se pracovalo i po nocích, aby nedošlo k narušení nového kořenového systému.

„Z plochy se nejprve odstranila 2,5 cm vrstva původního travního porostu, poté se celá plocha vyfrézovala speciálním strojem 15 cm do hloubky tak, aby se docílilo maximální vzdušnosti a prodyšnosti substrátu a promíchala se celá vegetační vrstva až na plošnou drenáž," popsal úvodní fáze technologicky náročného procesu Aleš Jakl ze společnosti, která měla výměnu trávníku na starosti.

„Dále se substrát ujezdil a srovnal přesným laserovým zařízením. Okraje se pak ručně dorovnávaly. Před samotnou pokládkou nového trávníku se plocha ještě usmykovala, aby byla rovná," upřesnil Jakl.

Reklama

Související témata: