Hlavní obsah

Platini chce katarské MS 2022 až v lednu, Blatter před Vánoci

V debatě o termínu mistrovství světa 2022 v Kataru se schyluje ke sporu mezi nejmocnějšími muži fotbalu. Zatímco prezident FIFA Sepp Blatter navrhuje, aby se turnaj konal v listopadu a prosinci, šéf UEFA Michel Platini se ve čtvrtek vyslovil až pro leden.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Jedna z hvězd brazilské fotbalové reprezentace Neymar.

Článek

Téměř jasné už je, že světový šampionát se bude poprvé v historii konat v zimních měsících. V létě je totiž v oblasti Perského zálivu takové horko, že by to bylo nebezpečné pro fotbalisty i fanoušky.

"Pokud by se mistrovství světa hrálo v prosinci nebo v listopadu, mohl by z toho být problém. V lednu by to ale bylo bez potíží," uvedl ve čtvrtek šéf evropského fotbalu Platini pro televizi Sky Sports.

Prezident mezinárodní federace FIFA Blatter chce naopak uspořádat MS před Vánoci, dokonce už padlo možné datum finále, jímž by byl 18. prosinec. Nedošlo by tak ke kolizi se zimními olympijskými hrami 2022, o čemž už Blatter mluvil i s odcházejícím prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem.

Výkonný výbor FIFA, do nějž patří Blatter i Platini, se bude otázkou MS 2022 zabývat na svém zasedání 3. a 4. října v Curychu. Každopádně se dá očekávat, že zimní termín narazí na odpor velkých evropských lig, které mívají krátkou zimní pauzu, Premier League dokonce pokračuje bez přstávky.

Reklama

Související témata: