Hlavní obsah

Česko se bude ucházet o spolupořádání fotbalového ME 2020

Aktualizováno

Česko se bude ucházet o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Záměr dnes schválil výkonný výbor fotbalové asociace. Do 12. září podá přihlášku na UEFA s tím, že má zájem být jedním z 13 hostitelů turnaje. Do dubna pak musí připravit podrobnou kandidaturu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

"Výkonný výbor potvrdil záměr ucházet se o jedno z pořadatelských míst ME 2020," řekl tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář. "Do 12. září musíme na UEFA uplatnit zájem a výkonný výbor odsouhlasil, abychom tak učinili. Jakmile se nyní přihlásíme, tak do 25. dubna musíme odevzdat konkrétní podklady," uvedl generální sekretář Rudolf Řepka.

Aby měla česká kandidatura naději na úspěch, je potřeba moderní stadión minimálně pro 30 tisíc diváků, který v republice není. "Stadión potřebujeme, zřejmě to bude lokalita Prahy, ale přesnější řešení si zatím necháme pro sebe. Do dubna je ještě dost času a nechává nám to prostor, abychom mohli kandidaturu připravit tak, aby byla úspěšná," řekl Řepka.

Výkonný výbor dnes rovněž oficiálně schválil změnu soutěžního řádu, podle které může ze soutěží od třetí ligy níže sestupovat vždy jen jeden tým. A to v případě, že by se v nižší soutěži nenašly mezi čtyřmi prvními celky dva týmy, které by získaly licenci a chtěly postoupit. Původně tento řád měl platit i pro první ligu a Národní ligu, což vyvolalo bouřlivé diskuze, ale to výkonný výbor dnes zrušil.

Nové sídlo FAČR postaví firma Syner

Vedení FAČR se rovněž zabývalo rozdělováním peněz klubům postiženým povodněmi. Rozdělilo je do tří kategorií, přičemž nejméně postižené kluby dostanou peníze z nadačního fondu reprezentace (zhruba 2 milióny korun). Na středně postižené kluby půjde 150 tisíc euro (asi 3,9 miliónu korun) z dotací UEFA.

Nejvíce poškozené kluby budou čerpat finance ze státních prostředků, na které se momentálně stále čeká, hlavně kvůli zkomplikované politické situaci. "Některé kluby nemají kde hrát a pomoc nutně potřebují," doplnil Řepka.

Výbor rovněž schválil výběr firmy Syner, s.r.o., která vzešla z výběrového řízení pro stavbu nového sídla FAČR. "Už dříve jsme byli rozhodnuti vyvarovat se stavebním gigantům a chtěli jsme firmu s českým kapitálem, která si bude zakázky vážit. Syner má navíc zkušenosti se sportovními stavbami," řekl Řepka. Syner mimo jiné stavěl sportovní haly v Karlových Varech, Liberci či v Praze na Podvinném Mlýně.

Reklama

Související témata: