Hlavní obsah

Další pohroma pro český fotbal. Protikorupční policie při razii pozatýkala hráče i z první ligy

Praha
Aktualizováno

Českému fotbalu hrozí skandál, jaký ještě nezažil. Policie totiž od časných ranních hodin pozatýkala desítky fotbalistů pro podezření z ovlivňování zápasů a sázek na ně. Celá akce by se měla dotýkat jak hráčů z ligy, tak i fotbalistů z nižších soutěží. Informaci Sportu.cz o razii potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký informace o razii nemá, protože po návratu z Turína letěl do Varšavy.

Článek

Ráno v půl čtvrté přistála fotbalová reprezentace v pražské Ruzyni po vyvrcholení kvalifikační blamáže v italském Turíně, kolem čtvrté se rozjelo zatýkání fotbalistů a dost možná i některých funkcionářů. Údajně by se mělo jednat o několik desítek lidí od ligy po nižší fotbalové soutěže podezřelých z ovlivňování fotbalových zápasů a sázek na ně.

„Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) od dnešních ranních hodin provádějí úkony trestního řízení ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí, možného ovlivňování zápasů v rámci různých fotbalových soutěží a s tím související sázkařskou činností," potvrdil Sportu.cz informaci o razii mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Více informací dnes nebudeme poskytovat. Zavolejte ve čtvrtek dopoledne," dodal.

Policie hledala hráče Teplic

Jediným prvoligovým klubem, který zatím potvrdil kontakt s policií, jsou severočeské Teplice, momentálně čtvrtý tým Gambrinus ligy.

"Vím, že tady byla policie. Ptala se na některé hráče, ale konkrétně nevím, o koho jde. Zaplaťpánbůh, že to někdo konečně začal řešit, bez ohledu na to, jestli by to byl hráč od nás. Ale problémy s tím nejsou jen v Česku, je to problém celého sportu a fotbalu," řekl Radiožurnálu teplický ředitel František Hrdlička.

Roudnice přišla o čtyři hráče, Halama dalším zatčeným

V kauze figuruje třetiligová Roudnice nad Labem. "Ano, vzali nám čtyři hráče. Nevím ale, jestli jsou ve vazbě, nebo jsou vyšetřováni na svobodě. Něco tam ale probíhá. Nevím, o co jde a v jaké fázi to je. Slyšel jsem ale, že se jedná o sázení a ovlivňování zápasů," uvedl pro isport.cz předseda klubu Pavel Dohnal.

Web aktuálně.cz přišel s informací, že jedním ze zatčených fotbalistů je Jan Halama. Ten momentálně hostuje v druholigovém týmu Bohemians Praha z Českých Budějovic. "Nevím, co s ním je, dneska bez omluvy nepřišel na trénink," tvrdil Michal Dyml, manažer střížkovského klubu. Naopak sportovní manažer Ústí nad Labem Stanislav Pelc nařčení odmítl.

FAČR se nechce ke kauze vyjadřovat

Na Strahově v sídle fotbalové generality neměli o celé akci tušení. Bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký, který má veškerá jednání s policií v kompetenci a řeší i případné korupční jednání, totiž hned po návratu z Turína odletěl v devět ráno do Varšavy.

„Koná se tam porada bezpečnostních manažerů jednotlivých národních asociací," vysvětloval svazový mluvčí Jaroslav Kolář.

Synecký na telefonáty Sport.cz nereagoval, nakonec tedy vydalo vedení fotbalové asociace oficiální prohlášení. „Nemáme žádné jiné informace, než vydala policie, proto se nebudeme k celé záležitosti zatím vyjadřovat," praví se v něm.

Výběr nejznámějších korupčních kauz v domácích fotbalových soutěžích od roku 2000:
2004 - Nejrozsáhlejší korupční skandál v českém a československém profesionálním fotbalu rozpoutaly v dubnu 2004 policejní odposlechy. Bylo potrestáno pět klubů (Synot, Liberec, Opava, Žižkov a druholigové Vítkovice), pět delegátů, 14 rozhodčích a devět funkcionářů, uloženy finanční postihy v celkové výši 3 985 000 korun, rozdány tresty zákazu činnosti v souhrnu na 62,5 roku a klubům bylo odebráno 45 bodů. Několika aktérům udělil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i soud.
2004 - Vedení Viktorie Plzeň vyřadilo Milana Bartesku a Martina Švejnohu z prvoligového kádru na základě indicií o sázení obou fotbalistů proti vlastnímu klubu. Důkazy však neexistovaly. Nakonec byl jediným potrestaným hráčem Barteska: od vedení klubu dostal pokutu s odůvodněním, že mohl poškodit jméno týmu. Oba hráči se pak do ligového kádru vrátili.
2007 - V kauze ovlivnění výsledku související se sázením hráčů na střetnutí druhé ligy Bystrc - Vítkovice byli potrestáni bystrčtí fotbalisté Zdeněk Houšť, Aleš Schuster a Tomáš Mrázek i trenér týmu Tibor Duda. Soud jim vyměřil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i zákazy činnosti, odsouzen byl rovněž šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko.
2009 - Dosud nedořešená kauza se týká údajného předání úplatku ve výši 300 000 korun, který měl před prvoligovým zápasem Bohemians Praha v Olomouci v květnu 2009 nabídnout soupeři olomoucký brankář Petr Drobisz. Aféru rozpoutal prezident Bohemians Praha Karel Kapr, který předání úplatku nahlásil s několikaměsíčním zpožděním. Disciplinární komise potrestala Olomouc devítibodovým odpočtem a čtyřmiliónovou pokutou, Bohemians Praha dostali pokutu šest miliónů korun a odpočet 15 bodů (vedle nedodání důkazů o korupci i za nenastoupení k utkání s Bohemians 1905). Peněžní tresty i zákaz činnosti obdržel rovněž Drobisz. Soud čtveřici mužů obžalovaných z podplácení a přijímání úplatku opakovaně zprostil obžaloby, žalobce ale letos v srpnu podal proti verdiktu dovolání.
2012 - Šéf fotbalové Sparty Daniel Křetínský v polovině září předal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi informace, které údajně poukazovaly na nestandardní praktiky při řízení domácích profesionálních soutěží. Aféru známou pod označením "Křetínského kabela" vyšetřuje policie, ale zatím bez konkrétního vyústění.
2013 - Protikorupční policie zatkla několik fotbalistů kvůli možnému sázení a ovlivňování zápasů. Jde o desítky hráčů zejména z nižších soutěží, ale i z první ligy.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice