Hlavní obsah

Zvrácenost na fotbalové burze. S mladými hráči se obchoduje jak na dobytčím trhu, i s Čechy

Praha

Zdá se, že fotbalový trh s hráči se v Evropě už naprosto vymkl zdravému rozumu. Pohyb celých kontingentů fotbalistů napříč kontinentem do různě majetkově spřízněných klubů a farem nabral až děsivých rozměrů, které pokřivují férovou soutěž a v neposlední řadě vhání celé zástupy mladých hráčů do pochybných angažmá. To se týká i některých hráčů z Česka.

Foto: facebook Matěje Vydry

Pohyb na trase Udine - Watford si vyzkoušel i Matěj Vydra.

Článek

Italský list La Republica upozornil na bizarní případ v jejich zemi, jímž je prvoligový klub AC Parma. Stačí si kliknout na jeho stránky na wikipedii, kde se při pohledu na jména v hráčském kádru člověk nestačí divit.

V kolonce první tým ještě není k vidění nic zarážejícího, figuruje v něm třicítka jmen. Mnohem zajímavější jev se naskýtá pod titulkem „hráči na hostování", kde je těžko uvěřitelných 109 jmen. Ale to není zdaleka vše.

Následují jména dvaadvaceti fotbalistů umístěných na farmě ve slovinské Gorici, hrající nejvyšší tamní soutěž Prva Liga, mezi nimiž figuruje mimo jiné mezinárodně protřelý český mladík Nicolas Šumský. Další hráči jsou pak v italském klubu Gubbio. Následuje pětice fotbalistů v rubrice „pod smlouvou" a poté čtyřiačtyřicet fotbalistů „spoluvlastněných s jinými kluby".

Jako krávy na louce

Celkově tedy má Parma na různých úrovních pod palcem 226 seniorských hráčů a v tom není započtena vlastní akademie. Přitom podle zmiňovaného listu La Republica udělal klub zhruba tři sta hráčských transferů za minimální náklady dohromady ve výši zhruba 160 miliónů korun.

Plán klubu je zřejmě jít cestou kvantity za minimální cenu, a pokud by se podařilo deset či dvacet procent nákupů, projekt by zřejmě považovalo vedení za úspěšný.

Co bude se zbylými osmdesáti či devadesáti „bezejmennými" hráči, těžko říct. „Připomíná to spíš dobytčí trh. Předčítat jména hráčů Parmy je podobné jako jmenovat krávy na poli," přidává trefné srovnání britský list Daily Mail.

Podobné nadnárodní spolupráce fungují třeba mezi italským Udine a druholigovým anglickým Watfordem, mezi nimiž se pohyboval také český reprezentant Matěj Vydra. Vedení ostrovní soutěže se vyděsilo masivním pohybem na této trase natolik, že omezilo počty hráčů na hostování ze zahraničních týmů. Ve Watfordu figurovalo hned osm hráčů z Udine.

Znehodnocuje Arnhem nizozemskou ligu?

Známé je také partnerství mezi londýnskou Chelsea a její farmou Vitesse Arnhem, odkud mimo jiné zamířil nedávno z hostování zpět do Londýna český obránce Tomáš Kalas.

V nizozemské Eredivisie se ale status Arnhemu ostatním týmům příliš nezamlouvá. Podle nich systém hostování z Chelsea uměle zvyšuje kvalitu mužstva a znehodnocuje tak celou soutěž.

Už jen proto, že Arnhem oslabený o odchod posil z Chelsea, vypadl v předkole Evropské ligy s rumunským Petrolul Ploiesti, který následně v play off vyhořel proti Swansea. Vitesse tedy i kvůli netradiční hráčské politice vlastně znehodnotilo koeficient nizozemské ligy.

Zároveň podle kritiků působí jako negativní příklad pro ostatní, pro něž by mohlo být lákavé následovat relativně snadnou a úspěšnou cestu Arnhemu, který nemusí spoléhat na výchovu vlastních odchovanců, což je tradičně nejsilnější stránka nizozemských klubů a následně i reprezentace.

Reklama

Související témata: