Hlavní obsah

Turecko chce finále ME 2020, Anglie s Německem od něj asi ustoupí

Praha
Aktualizováno

Turecko oficiálně potvrdilo zájem pořádat finále a semifinále fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Kvůli tomu pravděpodobně na závěrečné boje nebudou kandidovat Anglie s Německem. Obě země však nadále chtějí hostit minimálně skupinovou fázi turnaje, který se poprvé uskuteční ve 13 evropských městech. UEFA má uzávěrku přihlášek do čtvrteční půlnoci, žadatelů je už teď minimálně patnáct, mezi nimi i Česká republika.

Foto: Petr Horník, Právo

Turecké finále ME 2020 podporuje i prezident UEFA Michel Platini.

Článek

Jména všech uchazečů, kteří splnili podmínky, zveřejní UEFA 20. září na výkonném výboru v Dubrovníku. Do 25. dubna 2014 zájemci musejí připravit podrobnou kandidaturu. Konkrétní města pak budou vybrána za rok v září.

Dvanáct zemí dostane balíček tří zápasů základní skupiny a jednoho vyřazovacího duelu (osmifinále nebo čtvrtfinále). Třináctá země bude mít právo hostit obě semifinále a finále, která se budou hrát na jednom stadiónu, jenž musí mít minimální kapacitu 70.000 diváků.

Tu favorizovaný istanbulský olympijský stadión Atatürk splňuje, protože se na něj vejde přes 76 tisíc fanoušků. Turecké finále navíc podporuje i prezident UEFA Michel Platini.

Česko o stadiónu zatím jen uvažuje

Na čtvrtfinále Evropská fotbalová unie požaduje 60.000 diváků, na základní skupiny a osmifinále ještě o 10.000 méně. Tyto parametry by určitě splnily londýnský stadión Wembley i Allianz Arena v Mnichově. UEFA navíc povolí maximálně dvě výjimky a umožní hostit zápasy základní skupiny a osmifinále dvěma stadiónům s kapacitou 30.000 lidí.

Někteří adepti již nyní podmínky splňují, jiné státy odpovídající fotbalové stánky teprve budují či plánují a například Česká republika o něm zatím pouze uvažuje. Vedle ČR, Turecka, Německa a Anglie projevila zájem o ME 2020 také Francie. Pořadatel příštího Eura v roce 2016 by měl přihlásit nově budovaný stadión Stade des Lumieres v Lyonu.

O pořadatelství turnaje v roce 2020 dále usilují Nizozemsko (Amsterdam), Rusko (Petrohrad), Švýcarsko (Basilej), Maďarsko (Budapešť), Bulharsko (Sofia), Srbsko (Bělehrad), Belgie (Brusel), Bělorusko (Minsk), Irsko (Dublin) a Španělsko (jeden ze čtveřice Madrid, Barcelona, Valencie, Bilbao).

Reklama

Související témata: