Hlavní obsah

Soud zamítl vazbu pro tři z dvanácti fotbalistů obviněných z korupce

Praha
Aktualizováno

Okresní soud ve Strakonicích v pátek zamítl návrh státního zástupce, aby uvalil vazbu na tři z dvanácti obviněných fotbalistů kvůli možné korupci. Podle informací Práva měl mezi nimi být i českobudějovický obránce Jan Halama, který na podzim hostuje ve střížkovských Bohemians.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Soudkyně rozhodla, že ten vazební důvod ovlivňování svědků tu prokázán není. A pokud jde o důvod pokračování v trestné činnosti, rozhodla o přijetí slibu. Závěr je tedy jediný, že řízení nadále probíhá nevazebně," řekl ČTK Kelyman.

K prvnímu nabídnutí úplatku podle něj došlo v okrese Strakonice a celý případ se rozběhl 6. listopadu 2012. To bylo pár dní před utkáním ČFL Převýšov - Strakonice (1:3). Kelyman však neuvedl, v souvislosti s jakým zápasem vyšetřování začalo. "Postupně se však na ten případ nabalovaly další a další věci," řekl.

Jedním z utkání, které se pokusili sázkaři ovlivnit, byl podle zjištění redakce Práva duel loňského ročníku Gambrinus ligy mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi. Zápas 23. kola skončil  vítězstvím Severočechů 4:0.

Podle státního zástupce Miloslava Kelymana však tepličtí hráči tehdy nabídku úplatku odmítli. Žalobce doplnil, že se podezřelí snažili nebo přímo ovlivnili až deset zápasů v českých fotbalových soutěžích, přičemž několik z nich bylo i v první lize.

Strakonický státní zástupce potvrdil, že v kauze existuje návaznost na Slovensko i na sázkaře z asijských zemí. Je přesvědčený, že policie zajistila dostatek důkazů, které budou stačit k návrhu na podání obžaloby. "Ještě ale potřebujeme vyslechnout hodně osob a vyhodnotit další věci. Líčení u soudu by mohlo začít v horizontu několika měsíců," řekl Kelyman.

Policejní akce začala ve středu ráno na různých místech České republiky. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy, kteří již obvinili sedm lidí. Gang podle nich uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Fotbalistům obviněným v aktuální sázkařské aféře hrozí za přijetí úplatku až 12 let ve vězení. V úvahu připadá i trestný čin podvodu s nižší sazbou.

Reklama

Související témata: