Hlavní obsah

Teplický šéf Hrdlička si pozval Jablonského na koberec. Pelta mlčí a odlétá na Tahiti

Ani klubová generalita Teplic, ani vedení druholigových Českých Budějovic nemá žádné bližší informace o sázkařské aféře, která propukla ve středu a v níž figurují hráči obou klubů. A je přitom jedno, zda v roli svědků - a v případě Severočechů a jejich fotbalisty Egona Vůcha - dokonce korunních, anebo obviněných, což je naopak případ českobudějovického Jana Halamy hostujícího momentálně v dresu střížkovských Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jablonský z Teplic (uprostřed) .

Článek

„Policie s námi nemá zapotřebí komunikovat, natož pak nám jakékoli informace sdělovat. A nic na tom nemění ani má role statutárního zástupce klubu, v němž vyslýchaní hráči působí," pokrčil rameny ředitel ligových Teplic František Hrdlička. Na jihu Čech zaujali naprosto shodné stanovisko, neboť i jim se nedostává jakýchkoli informací.

Jablonský má nakázáno mlčet

Pravdou ovšem je, že ředitel Teplic dnes dopoledne konal. Jakmile se totiž David Jablonský, jeden z hráčů, jehož jméno v celém případu figuruje, objevil na stadiónu na Stínadlech, hned si ho předvolal do kanceláře.

„Nic jsem se ale nedozvěděl. Jablonský mně pouze řekl, že byl v Praze u výslechu a že podle nařízení policie nesmí žádné podrobnosti nikomu sdělovat. Respektoval jsem to," nedělal Hrdlička s pohovorem s Jablonským žádné tajnosti.

„On se pak normálně zapojil s ostatními do přípravy a normálně absolvoval trénink," dodával s tím, že pouze na trenérovi Zdeňku Ščasném záleží, zda Jablonského nominuje na nedělní ligový zápas s Jabloncem a zda ho do zápasu pošle.

Mělo jít i o jarní duel Teplice - Č. Budějovice

„Záležet ale pochopitelně bude i na tom, jak se bude sám hráč cítit a jak se vyrovná s psychickým tlakem posledních dnů," upozornil.

Policie naznačila, že by jedním ze zápasů, který se pokoušel slovenská sázkařský gang řízený bossem z Asie, měl být dubnový duel uplynulého ročníku Gambrinus ligy mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi.

„I to je pro mě novinka. Vybavuji si pouze, že jsme se s Jihočechy utkali sedm kol před koncem soutěže a vyhráli 4:0. Že by právě toto střetnutí chtěli zmanipulovat?" podivoval se Hrdlička.

Peltova slova mezi Nyonem a Tahiti

Nic nového nevnesl do případu ani první muž českého fotbalu Miroslav Pelta po návratu ze sídla UEFA ve švýcarském Nyonu.

„Proto jsem se nemohl k celé situaci vyjádřit dřív," omlouval se a upozorňoval, že ani v dalších dnech k dispozici nebude, protože jako delegát odlétá na světový šampionát v plážovém fotbale na Tahiti. „FIFA mě pověřila a já proto proměnu pověřil místopředsedu a bezpečnostního manažera asociace, aby s policií komunikovali a spolupracovali."

Jinak ovšem Pelta opakoval jen slova, která před ním pronesl jeho první místopředseda Roman Berbr. „O věci věděla úzká skupina lidí, protože takto byla situace vyhodnocena s odůvodněním, že pro policii bude vytvořeno lepší prostředí k pátrání. Teď jsme nápomocni policii. Jakmile budou pachatelé identifikováni a bude důkaz o jejich provinění, zahájíme disciplinární řízení po své linii a budeme trestat podle našich řádů," dodal.

Ani Hodúr mluvit nesmí

Ve stejném informačním vakuu je ovšem sázkařská aféra i na Slovensku, kde už na některé aktéry byla uvalena vazba a jiní jsou vyšetřováni na svobodě. Pouze Dunajské Streda zareagovala okamžitě a čtyři své hráče, kteří jsou do případu zapleteni, suspendovala a zastavila jim až do úplného vyšetření sázkařské kauzy činnost. „A to přesto, že ctíme presumpci neviny," praví se v oficiálním klubovém prohlášení.

Jedním z obviněných je i Ivan Hodúr, který v minulosti hrával za Liberec a Mladou Boleslav.  „Nemohu vůbec nic říci," reagoval v telefonickém rozhovoru pro Radio Slovensko Hodúr s tím, že i jemu policie zakázala poskytovat jakékoli informace. Podle slovenského deníku Šport se ale klubovému vedení přiznal, že za úplatu ovlivňoval zápasy svého mužstva ve prospěch sázkařské mafie.

Na poslední tréninky Dunajské Stredy však nepřišel, stejně jako se na nich neobjevili ani tři další hráči.

„Skutečně nevím, co říci, ale s takovými hráči pracovat nechci. Je to od nich neférové vůči klubu, spoluhráčům i mně jako trenérovi. Prostě nehoráznost," vyjádřil se na vlnách slovenského éteru kouč Dunajské Stredy Mikuláš Radványi.

Na českém území měl podle serveru tn.cz organizovat nelegální sázkařský byznys Daniel Kaplan, který dřív působil v Sokolově, Chomutově, či Hradci Králové. Na Slovensku Ivan Žiga, někdejší fotbalista Slovanu či Artmédie Bratislava.

Reklama

Související témata: