Hlavní obsah

Policejní zásah neměl s Křetínského kabelou nic společného, tvrdí Synecký

Praha

Všechno musel sledovat jen zpovzdálí. Když totiž vešlo ve známost, že se protikorupční policie pokusila rozbít gang specializující se na manipulaci s výsledky fotbalových zápasů a sázkami na ně, trávil bezpečnostní manažer Fotbalové asociace Martin Synecký tři horké dny ve Varšavě. Jedním si však po pátečním večerním návratu byl jistý. S proslulou Křetínského kabelou celý skandál nijak nesouvisí, neboť nejvyšších sfér našeho fotbalu se dotýká jen okrajově. „Případy dotýkající se ligy představují v celém případu jen zlomek," tvrdil v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký

Článek

Po kvalifikační konečné v Turíně se česká reprezentace vrátila do Prahy ve středu v půl čtvrté ráno, třicet minut poté byla zahájena policejní razie, při níž byly zadrženy osoby figurující v sázkařském skandálu hýbajícím v těchto dnech českým fotbalem. Náhoda? Shoda okolností? Nebo snad policie čekala, až kvalifikace skončí a jak v ní národní tým dopadne?

Jen souhra náhod, protože s nejvyššími sférami našeho fotbalu má celá záležitost málo společného a ligy se dotýká pouze okrajově.

Takže třeba vás, bezpečnostního manažera fotbalové asociace, policejní akce nezaskočila?

Nemohla, protože prvotní impuls vyšel od nás. My dostali od hráčů informace, které jsme předávali dál policii. A přitom jsme bedlivě hlídali, aby se nedostali ven a neunikli mimo okruh zasvěcených. Proto o celé záležitosti věděli jen čtyři lidé.

Když jste byli v obraze a podnět vyšel ze Strahova, proč jste ještě týž den hned v devět ráno odletěl do Varšavy a nezůstal v Praze, abyste koordinoval součinnost asociace s policií?

Policie od nás informace dostala a bylo na ní, aby záležitost šetřila a konala. A já do Varšavy musel, protože tam byla svolána porada o mezinárodní spolupráci v nastávajícím ročníku Ligy mistrů a Evropské ligy. Koná se pravidelně každý rok a tentokrát se sjelo do Varšavy na čtyři sta účastníků. Zástupci policie, klubů, security... Nemohl jsem chybět, protože jsem vystupoval v trojjediné roli. Zastupoval jsem náš fotbal, Plzeň a zároveň plnil povinnosti vyplývající z mé funkce a činnosti v UEFA.

Přišly ve Varšavě na přetřes sázkařské aféry, které hýbou nejen českým fotbalem, ale vlastně celé Evropou a jež se v minulých ročnících dotkly i evropských pohárových soutěží?

Vůbec ne, protože šlo skutečně jen o přípravu nadcházejících ročníků Ligy mistrů a Evropské ligy a otázky bezpečnosti.

Tvrdíte, že nejvyšších sfér českého fotbalu se současná aféra dotýká jen okrajově. Můžete alespoň procentuální vyjádřit, nakolik je do ní vtažena Gambrinus liga?

Je to jen zlomek.

Zlomek je ovšem dost široký pojem. Zlomkem může být myšlena polovina, třetina, desetina, setina celé kauzy...

Zlomkem myslím to, že se dotýká spíše jednotlivců.  Už proto, že liga je velmi přísně hlídána, každý zápas je důkladně monitorovaný, což manipulaci s výsledky a sázkami na ně ztěžuje. A totéž platí vlastně i pro druhou ligu.

Jednotlivců pohybujících se v nejvyšších sférách českého fotbalu už bylo jmenováno několik. Alespoň soudě podle informací, které se objevily nebo z policejního šetření unikly...

Informace o konkrétních klubech a jednotlivcích nemám.

Navíc nemělo jít jen o juniorskou ligu či nižší soutěže. Pokus o zmanipulování výsledku měl provázet i jarní zápas nejvyšší soutěže mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi...

K tomu se nevyjádřím.

Takže informaci z policejních zdrojů vyvracíte?

Nevyvrátím, ale ani nepotvrdím.

A co spekulace, že prvopočátek všeho může být v proslulé Křetínského černé kabele, s níž loni v září přispěchal na Strahov za předsedou Peltou, který byl podle vlastních slov jejím obsahem konsternován?

Současný případ nelegálních sázek s ničím z minulosti nesouvisí. Jde o samostatnou kauzu.

K době, jak dlouho bude vyšetřování probíhat, než bude uzavřeno, se vyjádříte?

To je velice obtížné odhadnout, protože policie několik úkonů - domovními prohlídkami počínaje a výslechy konče - provedla, další však budou následovat.

Může celou záležitost protahovat fakt, že se sázkařský skandál dotýká i Slovenska, odkud byl řízen?

To si rozhodně nemyslím. Policie obou zemí od samého počátku spolupracují velice dobře, takže celý případ nebude rozhodně protahovat fakt, že se dotýká dvou zemí.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice