Hlavní obsah

Blatter: Rozhodnutí o termínu MS 2022 v Kataru padne až po Brazílii

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozhodne o případné změně letního termínu mistrovství světa 2022 v Kataru nejdříve v příštím roce. Podle předsedy Seppa Blattera verdikt určitě nepadne před šampionátem v Brazílii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

FIFA po zasedání výkonného výboru v Curychu uvedla, že vznikne pracovní skupina, která bude jednat o možnosti přesunu MS v Kataru na jiný než tradiční letní termín. Na přelomu června a července totiž v této asijské zemi panují čtyřicetistupňová vedra, která by ohrožovala fotbalisty i fanoušky.

Kataru nicméně nehrozí, že by o šampionát přišel. "Mistrovství světa 2022 se bude hrát v Kataru. Rozhodnutí výkonného výboru zůstává v planosti," uvedl na tiskové konferenci Blatter, jenž přiznal podíl na vzniklém zmatku. "To, že je tam moc horko, jsme asi měli říct dřív, to je moje zodpovědnost," dodal šéf FIFA.

Federace hodlá při debatách o změně termínu šampionátu oslovit lékaře, své sponzory i vysílací společnosti. Jednat bude také se zástupci předních evropských lig a klubů. "Budou to muset být hodně detailní konzultace, při nichž budeme muset prokázat dostatek diplomacie a moudrosti," uvedl Blatter.

UEFA podporuje lednový termín

Členské státy Evropské fotbalové unie (UEFA) se v září shodly, že budou podporovat přesun termínu mistrovství na leden. Sám Blatter se již před časem vyjádřil, že by turnaj měl začít v listopadu.

FIFA se podle Blattera také hodlá zajímat o podmínky, v nichž v Kataru pracují na stavbách pro šampionát zahraniční dělníci. Britský list The Guardian v září napsal, že stavební firmy najaly tisíce dělníků z Nepálu, Indie a Srí Lanky a nutí je pracovat v nelidských podmínkách. V létě dokonce během dvou měsíců při pracovních nehodách, nebo na srdeční příhody zemřelo 44 lidí.

"I když to nespadá pod naše pravomoci, neboť nemůžeme přebírat odpovědnost za bezpečnost na stavbách na světě, nejsme k tomu lhostejní. Nemůžeme říct, že nám to nedělá starosti," uvedl Blatter. "Není to zodpovědnost FIFA, ale nechceme před tím zavírat oči. Zasáhnout může pouze sám Katar a byli jsme ujištěni, že to udělá," dodala hlava světového fotbalu.

Reklama

Související témata: