Hlavní obsah

Ode dna už jsme se odrazili, dával slavistickým fanouškům naději brankář na telefonu Vaniak

Praha

Sám se musel během kariéry odrážet od samého dna hned několikrát, takže možná i proto slavističtí fanoušci jeho slovům věřili a věří. „Vždyť my už v jednu chvíli na samém dnu ligové tabulky byli. Remízou v Plzni jsme se však od něho odrazili a teď bychom měli mířit vzhůru. Sám jsem podobné eskapády během let prožitých mezi tyčemi zažíval, takže i já věřím, že bude zase lépe,“ vykládala slavistická brankářská legenda Martin Vaniak příznivcům červenobílých barev, kteří se sešli v pražském Luxoru na autogramiádě jeho knižní autobiografie Čaroděj.

Foto: Pavel Dosadil

Během autogramiády Martin Vaniak nejen podepisoval svého Čaroděje, ale dával slávistickým fanouškům i naději v lepší dny budoucí.

Článek
Fotogalerie

Jasně že v auditoriu seděli hlavně příznivci sešívaných a pochopitelně, že chtěli od svého brankářského „Čaroděje" podobná slova a ujištění slyšet. Vždyť on svým kouzlením mezi tyčemi Slavii pozvedl, dopomohl jí ke dvěma mistrovským titulům i do vysněné Ligy mistrů. Teď tohle všechno připadá národu červenobílých fotbalových fanoušků jako pohádka odehrávající se před dávnými lety. Při pohledu na ligovou tabulku, v níž Slavia figuruje na předposlední příčce, obzvlášť.

„Ale všichni přece cítíme, že se mužstvo zvedá, že se do jeho řad vrací disciplína, potřebná herní organizovanost, řád. Pravdou je, že i v minulosti se nám v Plzni dařilo a v posledních letech jsme tam neprohrávali, ale v momentální situaci šlo o skutečný příslib. Teď ho ovšem bude zapotřebí potvrdit v pátečním derby s Bohemkou," vracel slavistickým příznivcům víru Vaniak při autogramiádě své knihy Čaroděj.

Vaniak: V bráně bych už chytil leda tak rýmu

Mnozí z fanoušků samo sebou s nostalgií vzpomínali na sezóny, kdy mezi tyčemi stál on, dokonce padla i otázka, zda by se snad do brány nechtěl ještě vrátit. „Já už bych tam chytil leda tak rýmu," žertoval Vaniak a přiznal, že je teď gólmanem v klubu svého někdejšího slávistického šéfa Petra Doležala v Jílovém.

„Ovšem jen brankářskou dvojkou a ke všemu pouze na telefonu, kdyby se jim snad jejich jednička zranila. Párkrát už jsem ale do brány musel. V pohárovém utkání s Tempem Praha jsem sice vychytal remízu, ale protože penalty jsem nikdy chytat neuměl, dali mi hosté všech pět a my vypadli. A v mistrovském zápase s Černolicemi jsem inkasoval třikrát. Pravdou ale je, že jsme nakonec 5:3 vyhráli, i když jsme proti sobě měli hned několik hráčů působících ještě před nedávnem v lize," vykládal Vaniak o své brankářské současnosti.

Během autogramiády podepisoval nejen svou knihu Čaroděj, jejímž spoluatorem je Zdeněk Pavlis a kterou v minulých dnech vydalo nakladatelství XYZ, ale i čaroval. To když za ním přišli jeho mladí potencionální brankářští nástupci a chtěli, aby jim do rukavic či dresů alespoň trochu ze svého kouzelného umění předal. „Zkusím to, ale vzhůru se dostanete jen tréninkem a poctivou prací. Magická kouzla nepomohou," připomínal jim Vaniak.

Reklama

Související témata: