Hlavní obsah

MS 2018 v Rusku bez hráčů tmavé pleti? Touré pohrozil kvůli rasistickým urážkám bojkotem

Manchester

Budou na fotbalovém mistrovství světa 2018 v Rusku chybět hráči tmavé pleti? Po rasistických urážkách ve středečním utkání Ligy mistrů proti CSKA Moskva pohrozil bojkotem Yaya Touré, hvězdný záložník Manchesteru City, a varoval, že se k jeho výzvě přidají i další.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Manchesteru City Yaya Touré na tiskové konferenci před utkáním proti CSKA Moskva.

Článek

„Rasismus je vážný problém, v Rusku i na celém světě. Pokud ruská strana nepřijme rázná opatření k tomu, abychom se na šampionátu cítili bezpečně, nepřijedeme," citoval fotbalistu z Pobřeží slonoviny deník The Guardian.

Podle Tourého tvrzení se na jeho hlavu v Chimki Areně snášely ze sektoru domácích fanoušků rasistické pokřiky a zvuky imitující opičí skřek. Špičkový anglický klub již zaslal písemnou stížnost k UEFA. Z chování příznivců armádního klubu a dosavadního postoje jeho vedení je Touré překvapen a zklamán.

„Nic zvláštního se nedělo," reagoval mluvčí jednoho ze soupeřů Plzně v základní skupině Champions League. „Nikdo jiný než Touré nic neslyšel." A Vjačeslav Koloskov, čestný prezident Ruského fotbalového svazu, zašel ještě dál: „To se snad Tourému zdálo, ne? Rozhodčí na čáře byl tribuně blíž a nic neslyšel, dokonce ani trenér Manchesteru si na nic nestěžoval. Jestliže UEFA zahájí vyšetřování, dělá chybu. Není k tomu totiž žádný důvod."

Doumbia: Yaya přehání

A ve stejném duchu se později v ruském tisku vyjádřil i Tourého reprezentační spoluhráč a útočník CSKA Seydou Doumbia: „Nic znepokojivého jsem z tábora našich fandů neslyšel. Myslím, že Yaya přehání."

Ruská agentura RIA Novosti však přiznává, že rasistické chování je v zemi na denním pořádku: „Trestní stíhání je ale vzácným jevem a kluby za takové projevy fanoušků zaplatí jen směšné pokuty."

Reklama