Hlavní obsah

Katar čelí kvůli fotbalovému MS dalšímu obvinění z otrokářství

Katar čelí v souvislosti s přípravami na fotbalové mistrovství světa v roce 2022 dalším obviněním z vykořisťování dělníků. V září o otrokářských praktikách informoval britský list Guardian, jeho zprávu teď potvrdila organizace zabývající se dodržováním lidských práv Amnesty International.

Z katarského fotbalového lesku se klube pěkná ostuda.

Článek

"Je naprosto neomluvitelné, že v jedné z nejbohatších zemí světa jsou dělníci z řad přistěhovalců nemilosrdně zneužíváni. Pracují a žijí v otřesných podmínkách a jsou jim odpírány výplaty," citovala agentura Reuters prohlášení generálního sekretáře Amnesty International Salila Shettyho.

Odmítají zrušit kafalu

Zástupci organizace byli při půlročním vyšetřování mimo jiné svědky, jak jedenáct dělníků bylo v přítomnosti vládních úředníků přinuceno podepsat lživé prohlášení, že dostali uhrazené dlužné výplaty. Firmy také často porušují zákaz práce ve velkém vedru, zatímco úřady odmítají zrušit tzv. kafalu, která společnostem umožňuje zadržovat dělníkům doklady a bránit jim tak ve změně místa nebo odcestování ze země.

"Vláda a vedení společností se o přistěhovalce nestará. Zaměstnavatelé v Kataru ukázali naprosto nechutný odpor k základním lidským právům a zneužívají laxní přístup úřadů," uvedl Shetty. "FIFA proto musí dát Kataru rázně najevo, že něco takového nebude tolerovat," dodal.

Sen o klimatizovaných stadiónech

Katar, který se kvůli předchozímu obvinění z otrokářství chtěl s Guardianem soudit, získal pořadatelství mistrovství světa v roce 2010, kdy při hlasování výkonného výboru FIFA překvapivě porazil Austrálii, Japonsko, Jižní Koreu a USA. Emirát z Perského zálivu tehdy slíbil, že kvůli velkému horku v letních měsících postaví klimatizované stadióny. V poslední době je však stále pravděpodobnější, že šampionát bude přesunut na zimní termín.

Reklama

Související témata: