Hlavní obsah

Unie trenérů ustavila elitní skupinu a chce nabídnout Peltovi strategickou vizi

Praha

První rok samostatnosti bilancuje Unie Českých fotbalových trenérů (UČFT). Profesní sdružení musí stále bojovat o to, aby domácím trenérům vrátilo patřičné postavení a prestiž. Unie vytvořila elitní skupinu čtrnácti špičkových českých expertů, kteří by měli být důstojným partnerem FAČR třeba i při výběru kouče pro národní tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Slovanu Liberec a trenér Jaroslav Šilhavý děkují fanouškům po utkání Evropské ligy s Estorilem.

Článek

Na strahovské půdě necítí patřičné uznání. Když Unie před lety doporučila jako přechodného trenéra reprezentace Dušana Uhrina, tehdejší ČMFS stejně jmenoval Františka Straku. Od té doby se toho moc nezměnilo. Strahovský šéf Miroslav Pelta v pondělí získal k nároďáku plzeňského Pavla Vrbu bez toho, aby se „stavovskou" organizací něco konzultoval.

„Nejde nám ani tak o konkrétní jméno trenéra, ale chtěli bychom panu Peltovi nabídnout strategickou vizi pro celý český fotbal, což je nejpodstatnější. Od toho elitní skupinu máme. Víme, že jde o běh na dlouhou trať, ale za pokus to stojí. Cítíme, že konkurence nám rychle ujíždí," říká Verner Lička, prezident UČFT.

Nechtějí být jen tělocvikáři...

Josef Csaplár jde ještě dál. „Už sedm let tvrdím, že český fotbal jde strašně rychle dolů. Mimo jiné i kvůli tomu, že trenéři tady i v lize plní spíš role tělocvikářů nebo animačních pracovníků... Výběr trenéra je až to poslední, měl by být pokračovatelem klubové strategie, filozofie a kultury. K tomu mi v českých poměrech chybí to podstatné - moudrost," varuje Csaplár.

Spolu s ním jsou členy elitní skupiny Jakub Dovalil, Dušan Fitzel, Jaroslav Hřebík, Ivan Hašek, Karel Jarolím, František Komňacký, Luboš Kozel, Vítězslav Lavička, Verner Lička, Zdeněk Psotka, Jaroslav Šilhavý, Dušan Uhrin starší a Pavel Vrba.

Pelta si jakožto šéf FAČR vzal reprezentaci pod svoji gesci a slíbil, že se s Unií v nejbližší době sejde.

Nejprve kvalitní scénář, až potom obsazení

Trenérům jde především o to, aby byla v první řadě jasně stanovena koncepce budování reprezentačního týmu s výhledem do dalších let či řešení problematiky juniorských reprezentačních výběrů. „Přirovnávám to k výrobě filmu. Režisér se nejprve musí bavit o kvalitním scénáři a až potom řešit, jestli obsadím Vetchého, či Vaculíka. Opačně to nejde," srovnává Lička.

„Léta jsem v Unii nebyl, ale během angažmá v Austrálii jsem si uvědomil, že to je jedna z věcí, která může českému fotbalu pomoci. Především by měla fungovat jako předávání zkušeností," věří Vítězslav Lavička, trenér Sparty.

Unii jde i o mládežnické celky. „Jaké máme dnes přípravky, takový bude náš fotbal za patnáct let," hlásá Lička.

„V přípravce mám teď vnoučka a je mi smutno, co tam někdy od trenérů slyším. Pak se nemůžeme divit, že nám třeba Němci tak rychle utíkají," říká Jaroslav Šilhavý, který s Libercem zachraňuje čest českého fotbalu v Evropské lize.

„Reprezentační áčko zajímá nejširší veřejnost, je výkladní skříní každé fotbalové federace a výsledek titěrné práce mnoha lidí. Ale český fotbal musí už od mládeže řešit zásadnější problémy," zdůrazňuje Lička.

Reklama