Hlavní obsah

Rozhodčí budou na MS klubů využívat sprej při volných kopech

Curych

Po úspěšném testování na světových šampionátech fotbalistů do 17 a 20 let umožní FIFA využívat rozhodčím speciální sprej na pomoc při volných kopech i na prosincovém mistrovství světa klubů v Maroku. Aerosolem sudí před volným kopem označí na trávníku hranici 9,15 metru, kde musejí stát hráči bránícího týmu. Značka zhruba za minutu zmizí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Libor Kovařík. Ilustrační foto.

Článek

Sprej s názvem 9-15 už hodně využívají v Jižní Americe, dál se zatím příliš nerozšířil. Loni v březnu ho pro celosvětové užití schválila pravidlová komise IFAB a mezinárodní federace ho využila na letošních mládežnických šampionátech.

Šéf komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca uvedl, že experiment měl pozitivní výsledky. "Drtivá většina rozhodčích považovala sprej za užitečnou pomůcku. Měl jasný preventivní efekt: vzdálenost byla vždy dodržena, takže ani na jednom turnaji nemusela být za nerespektování hranice udělena žlutá karta," uvedl bývalý mezinárodní arbitr.

Po klubovém mistrovství světa v Maroku bude FIFA novinku znovu hodnotit a rozhodne o jejím dalším využití. Podle agentury AP není příliš pravděpodobné, že by sprej měli k dispozici sudí na mistrovství světa v Brazílii, nicméně toto rozhodnutí ještě může padnout na březnovém zasedání IFAB v Curychu.

Reklama