Hlavní obsah

Senzační výhru nad Španělskem FIFA anulovala, smutní v Jižní Africe

Johannesburg

Senzačně porazili fotbalové mistry světa ze Španělska, ale jejich úspěch má být nadobro vymazán. Výhru Jižní Afriky v úterním přípravném duelu v Johannesburgu nad nejlepším týmem světa 1:0 totiž Mezinárodní fotbalová federace anulovala.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zraněný španělský brankář Victor Valdes v utkání s Jižní Afrikou.

Článek

S informací přišla jihoafrická rozhlasová stanice Eyewitness News s odvoláním na nejmenovaný zdroj z řídícího orgánu FIFA. Duel by se tím pádem nezapočítal do světového žebříčku FIFA a z historických statistik by byl vymazán.

Důvodem anulování zápasu je fakt, že Španělé překročili povolený počet střídání. Trenéři mohli během zápasu udělat celkem šest změn ve svých týmech. Kouč Španělů Vicente del Bosque však v 81. minutě poslal na hřiště místo zraněného gólmana Víctora Valdése náhradníka Pepeho Reinu, jenž tak přišel na hřiště coby sedmý střídající hráč.

A to i přes protesty domácích v čele s koučem Gordonem Igesundem. „Členové španělského týmu se mě na to ptali. Já jsem jim řekl, ať si to domluví s rozhodčím. Myslím si ale, že by měli dodržovat pravidla," cituje sedmapadesátiletého trenéra španělský list Marca.

Jeho protějšek Vicente del Bosque po utkání poděkoval jihoafrickému týmu za možnost vystřídat zraněného Valdése. A zdůraznil, že výjimka z pravidel byla učiněna v duchu fair play.

Reklama

Související témata: