Hlavní obsah

Tragédie v dějišti MS! Na fotbalový stadión v Sao Paulu spadl jeřáb, zabil dva lidi

Dva dělníci zemřeli a nejméně jeden další člověk byl vážně zraněn po pádu jeřábu na staveništi fotbalového stadiónu v Sao Paulu. Stadión Itaquerao má být v červnu příštího roku dějištěm zahajovacího zápasu mistrovství světa a pěti dalších utkání včetně semifinále.

Foto: Eduardo Viana, ČTK/AP

Záchranáři odnášejí tělo mrtvého dělníka, který zahynul při zřícení jeřábu na stadiónu v Sao Paulu.

Článek
Fotogalerie

Úřady původně uvedly, že při neštěstí zahynuli tři lidé. Počet mrtvých posléze upřesnili mluvčí hasičů i představitelé Corinthians. Slavný brazilský celek, který loni vyhrál klubové mistrovství světa, je vlastníkem stadiónu.

Už téměř hotový stadión měl být podle původních plánů dokončen v prosinci. Při nehodě byla poškozena východní tribuna, podle představitelů Corinthians ale jeřáb zasáhl jen fasádu.

Neštěstí se stalo kolem poledne místního času, kdy na staveništi bylo méně dělníků než obvykle. Pětisettunový jeřáb měl údajně umístit na tribunu poslední část střechy.

Příčina neštěstí se vyšetřuje, což podle odborů může zastavit práce až na měsíc. Smrtelné nehody se už staly i na stavbách stadiónů v Brasílii a Manausu.

Stadión v Sao Paulu s kapacitou téměř 70 000 diváků by tak nemusel být hotov do prosincové uzávěrky, kterou mezinárodní fotbalová federace FIFA pro všechna dějiště turnaje požaduje. Šampionát začne 12. června, hrát se bude na 12 brazilských stadiónech.

Brazílie je s výstavbou stadionů pro MS pozadu za časovým rozvrhem. To se týkalo také stadiónu Itaquerao, na němž se podle původních předpokladů měl hrát už letošní Pohár FIFA. Zpoždění má rovněž výstavba nové infrastruktury, například nového terminálu letiště v Sao Paulu.

Reklama

Související témata: