Hlavní obsah

VIDEO: Brazuca lítá jako z děla, do sítě gólmanů zasviští v meandrech Amazonky

Praha

Střelci se těší, brankáři se musejí strachovat. Pestrobarevná Brazuca připomíná klikatým vzorem nejen meandry Amazonky, ale také brazilský životní styl. Oficiální míč pro mistrovství světa 2014 v Brazílii představili v Praze internacionálové Pavel Nedvěd a Ivo Viktor. Shodli se, že nejmodernější balon vybavený takzvanou „husí kůží“ lítá jako vypálený z děla, takže jednoznačně nahrává útočníkům.

Míč Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

O půlnoci středoevropského času premiéra v Riu de Janeiro, odpoledne v Praze. Česká republika jako jedna z prvních na světě představila nový míč pro šampionát v Brazílii. Třeba Německo, kde je doma firma Adidas, přijde na řadu až večer.

Výrobce dodává míče pro světové šampionáty již od roku 1970 a Brazuca je dvanáctým typem v řadě. Název vybralo přes milión Brazilců ve všenárodním referendu. „Brankáři to s ním budou mít hodně těžké. Je opravdu hodně rychlý. Ani nemusíte vyvinout velké úsilí, a prudce letí. Vyzkoušel jsem si ho a je skvělý, neutíká od nohy. Má přece husí kůži," usmál se při představení Pavel Nedvěd a přiznal, že on sám má ovšem nejkrásnější vztak k míči, s nímž se hrál světový šampionát 2006 v Německu.

"Přilnul mně k srdci, protože jsme tam účinkovali. A nic na tom nemění, že žádný velký výsledek jsem na šampionát neudělali. Ale už pouhá účast byla pro naši republiku velkým výsledkem, a proto zůstane Teamgist mým oblíbeným balónem," rozpovídal se Grande Paolo.

Ba co víc, vrátil se ještě dál až do klukovských let. "Dostal jsem od našich televizní čerobílý míč a byl jsem strašně šťastný. Však také u nás kluci v jednom kuse zvonili, abych šel ven a vzal balón."

Hlavně ať „lepí", přeje Viktor brankářům

„Husí kůže" je technologie umožňující lepší ovládání míče, který je pro lepší aerodynamiku a letové schopnosti nově tvořen pouze z šesti dílků, které jsou k sobě slepovány za vysokých teplot a tlaku.

Legendární gólman Ivo Viktor může srovnávat, na MS 1970 si zachytal s průkopnickým Telstarem. „Měl klasické černé pětiúhelníky, ale hlavně nesvištěl tak rychle jako dnešní míče. Je to věčný boj mezi střelci a brankáři, který není možné skloubit. My brankáři potřebujeme, aby míče hlavně ‚lepily', létaly pomalu a rovně. Útočníci naopak požadují dělovou kouli."

Nejdéle testovaný míč v historii

Zdrsněná kůže by tak gólmanům měla podle mistra Evropy z roku 1976 přijít vhod. „Mě střelci nikdy moc nezajímali, ale z hlediska brankáře by to mohlo být dobré. Kůže by mohla přispět k takzvanému lepení v rukavicích," očekává Viktor.

Brazuca je nejdéle testovaným míčem v historii. Prověřování balonu trvalo dva a půl roku a podílelo se na něm 600 hráčů z 30 klubů v 10 zemích světa, mimo jiné i Chelsea či Bayernu Mnichov. Kromě Petra Čecha ho tak vypiplali i Lionel Messi, Zinédine Zidane či Bastian Schweinsteiger.

Název Brazuca připomíná slovo bazuka a skutečně má být zbraní, díky níž bude překonán rekordní počet branek - 171 gólů z MS 1998 ve Francii.

Míče pro MS ve fotbale
1970 (Mexiko)Telstar
1974 Německo)Telstar Durlast
1978 (Argentina)Tango Rosario
1982 (Španělsko)Tango Espaňa,
1986 (Mexiko)Tango Azteca
1990 (Itálie)Etrusco Unico
1994 (USA)Questra
1998 (Francie)Tricolore
2002 (Japonsko a Korea)Fevernova
2006 (Německo)Teamgeist
2010 (Jižní Afrika)Jabulani
2014 (Brazílie)Brazuca

Reklama

Související témata: