Hlavní obsah

Touré může útočit na třetí titul pro nejlepšího fotbalisty Afriky

Kapské Město

Záložník Manchesteru City Yaya Touré je hlavním adeptem na vítězství v anketě o nejlepšího fotbalistu Afriky. Cenu už získal v minulých dvou letech, a pokud bude dekorován i 9. ledna v nigerijském Lagosu, zkompletuje pomyslný hattrick. Deset kandidátů bylo zveřejněno Africkou fotbalovou konfederací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Manchesteru City Yaya Touré (v modrém dresu) v souboji s plzeňským kapitánem Pavlem Horváthem v utkání Ligy mistrů.

Článek

O držiteli trofeje rozhodnou hlasy reprezentačních trenérů ze všech 54 afrických států. Třicetiletý Touré je všeobecně považován za hlavního favorita, protože Pobřeží Slonoviny výrazně pomohl k postupu na mistrovství světa a patří k elitním hráčům velkoklubu Manchesteru City.

Třikrát za sebou anketu dokázali zatím ovládnout pouze Ghaňan Abedi Pelé (1991-93) a kamerunský útočník Samuel Eto'o (2003-05).

Vedle Tourého jsou v desetičlenné nominaci také egyptský útočník Mohammed Abútríka, záložník Jonathan Pitroipa z Burkiny Faso, útočník Pobřeží Slonoviny Didier Drogba, nigerijský kvartet Vincent Enyeama, John Obi Mikel, Emmanuel Emenike a Ahmed Musa, ghanský forvard Asamoah Gyan a gabonský kanonýr Pierre-Emerick Aubameyang.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín