Hlavní obsah

Bayern zakončil mimořádně úspěšnou sezónu triumfem na mistrovství světa klubů

Marrákeš
Aktualizováno

Fotbalisté Bayernu Mnichov ovládli mistrovství světa klubů, když ve finále v Maroku porazili po trefách Danteho s Thiagem domácí Raju Casablanca 2:0. Bavorský celek tak zakončil mimořádně úspěšnou sezónu, ve které vyhrál Ligu mistrů, bundesligu, německý pohár i Superpohár v Praze. Trenér Josep Guardiola zvítězil na klubovém šampionátu už potřetí - v letech 2009 a 2011 se mu to povedlo s Barcelonou.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov slaví triumf na mistrovství světa klubů.

Článek
Fotogalerie

Bayern tak ovládl klubové mistrovství hned při své premiéře. Pošesté slavil výhru evropský celek, zbylá čtyři prvenství mají brazilské týmy.

Bavorský klub však mohl mít radost jen z výsledku a trofeje, výkonem to byl jeden z nejhorších zápasů Bayernu v tomto roce. Proti překvapení turnaje Casablance, která na šampionátu startovala jen díky divoké kartě pro nejlepšího zástupce pořadatelské země, se německý mistr příliš nevytáhl a nevyužil možnost udělat si svou obvykle velmi dobrou hrou reklamu do celého světa, kde v popularitě stále ztrácí za Barcelonou či Realem Madrid.

Hráčům Bayernu stačilo k vítězství podat obvyklý výkon v úvodních 22 minutách. Nejprve v 7. minutě otevřel skóre stoper Dante, kterému po rohovém kopu přiklepl míč spoluhráč z obrany Boateng a brazilský reprezentant z otočky poslal míč do sítě. Ve 22. minutě pak předvedli pohlednou akci Thiago s Alabou, který vrátil míč na hranici pokutového území a španělský záložník přesnou střelou zvýšil.

Pak však už Němci jako by spíše mysleli na blížící se vánoční svátky spojené s dovolenou a nechtěli riskovat možné zranění. Casablanca, která je momentálně až na devátém místě marocké ligy, však neměla potřebnou kvalitu, aby soupeře za profesorský výkon potrestala. Nepomohly jí ani chyby Bayernu v rozehrávce, po kterých se domácí hráči ocitli ve velkých šancích.

„Utkání jsme si zbytečně komplikovali. Je škoda, že jsme trochu polevili. Ale hlavní je, že na konec tohoto mimořádného roku máme už pátou trofej. To je neuvěřitelné," řekl kapitán Bayernu Philipp Lahm.

Třetí skončilo Atlético Mineiro

Třetí místo vydřelo Atlético Mineiro, když v duelu poražených semifinalistů udolalo asijského šampióna Kuang-čou Evergrande 3:2 i v oslabení. Nejlepší tým Jižní Ameriky přišel tři minuty před koncem utkání o vyloučeného Ronaldinha, přesto dal v nastavení Luan vítězný gól.

Bývalý nejlepší hráč světa Ronaldinho se do zápasu zapsal i pozitivně, když těsně před poločasem vyrovnal na 2:2 svým druhým gólem na turnaji z přímého kopu. Mineiro sice rychle vedlo po gólu Tardelliho, ale nejprve srovnal Brazilec v čínském dresu Muriqui a krátce nato skóre otočil ve prospěch týmu slavného italského kouče Marcela Lippiho Argentinec Conca. Ronaldinho ale udělal ze zápasu drama.

Ve druhém poločase se dlouho čekalo na gól, místo toho Ronaldinho oplácel faul a sudí nekompromisně ukázal bývalému hráči Barcelony a AC Milán červenou kartu. Když už to vypadalo na prodloužení, udeřil Luan a odvrátil další velké zklamání fanoušků Mineira.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Maroku:
Finále:
Bayern Mnichov - Raja Casablanca 2:0 (2:0)
Branky: 7. Dante, 22. Thiago Alcantará. Rozhodčí: Ricci (Braz.). Diváci: 37.774.
Sestava Bayernu: Neuer - Rafinha, Boateng, Dante, Alaba - Lahm - Shaqiri (80. Götze), Thiago, Kroos (60. Martínez), Ribéry - Müller (76. Mandžukič). Trenér: Guardiola.
O 3. místo:
Kuang-čou Evergrande - Atlético Mineiro 2:3 (2:2)
Branky: 9. Muriqui, 15. Conca z pen. - 2. Tardelli, 45.+1 Ronaldinho, 90.+1 Luan. ČK: 87. Ronaldinho (Atlético)
Přehled vítězů fotbalového mistrovství světa klubů:
2000 - Corinthians (Brazílie)
2005 - FC Sao Paulo (Brazílie)
2006 - SC Internacional (Brazílie)
2007 - AC Milán (Itálie)
2008 - Manchester United (Anglie)
2009 - FC Barcelona (Španělsko)
2010 - Inter Milán (Itálie)
2011 - FC Barcelona (Španělsko)
2012 - Corinthians (Brazílie)
2013 - Bayern Mnichov (Německo)
Nejlepší hráči turnaje:
1. Franck Ribéry
2. Philipp Lahm (oba Bayern)
3. Múhsin Iadžúr (Casablanca)

Reklama