Hlavní obsah

Slavia - Sparta 5:4Slávistický národ si alespoň na Silvestra užil trochu radosti. Však to také Kozel hned Vlčkovi připomínal

Praha
Aktualizováno

Škaredý rok nakonec přinesl zkoušenému a utrápenému slavistickému fotbalovému národu přenádherné završení. Aby ne, když v tradičním Silvestrovském derby hraném letos již poosmadvacáté totiž oba jejich týmy udolaly rivaly z Letné. „Mít těch šest bodů ligové áčko, měli byste v Edenu klid,“ dobíral si někdejší obránce sešívaných a dnes trenér pražské Dukly Luboš Kozel svého spoluhráče Stanislava Vlčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacionál Slavie Praha Stanislav Vlček (vlevo) a Antonín Mlejnský ze Sparty během tradičního Silvestrovského derby mezi týmy AC Sparta Praha a SK Slavia Praha.

Článek
Fotogalerie

Oba samozřejmě hájili červenobílé barvy, oba dopomohli slavistickému mančaftu k výhře 5:4. Už devatenácté v historii, neboť na Silvestra mívají fotbalisté z Edenu už tradičně navrch.

„Kdyby tomu tak bylo i na jaře v lize," roztouženě povzdechl současný vedoucí ligového áčka Stanislav Vlček, který premiéru v silvestrovském derby oslavil gólem.

Vlček sloužit nemohl

„Ale snad bude. Přijdou nové posily Vošahlík s Pitákem, na soustředění do Turecka za námi dorazí i nová akvizice z Ghany, kterou při afrických toulkách vyhlédl Martin Poustka, snad přivedeme i další hráče. Chceme mít co nejdříve klid a ligu zachránit," ujišťoval Vlček spoluhráče v červenobílém dresu a fanoušky samozřejmě také.

O tom, jak to v Edenu vypadá s příchodem avizovaného ruského majitele, však mluvit nechtěl.

„Já ani nemohu, protože skutečně žádné informace nemám. Jedná vedení," krčil rameny, i když vyzvídali všichni bývalí slavisté a fanoušci snad ještě víc.

Doškův debut se dvěma góly

Lukáš Došek, jenž v silvestrovském derby debutoval a hned dvěma brankami zařídil Slavii výhru 5:4, pochopitelně také. Odpovědi od Vlčka se však ani on nedočkal, takže se musel spokojit s tím, že byl vyhlášen nejlepším hráčem sešívaných.

„Ještě to šlo, protože přece jen patřím k těm mladším, kteří se tady v Edenu představili. Sparťané si navíc asi mysleli, že moc nebezpečný nebudu, takže mě ani příliš nehlídali. Až se tady objevím příště, možná už branku ani netrefím," smál se na celé kolo Lukáš Došek, na němž bylo znát, že stále ještě po trávnících pobíhá. I když jen v krajském přeboru v barvách Kolovče...

Však se také po derby, jehož zpestřením byla již tradičně střelba na lahve šampaňského zavěšené v rohu branek, k níž se kupodivu tentokrát postavili oba gólmani Martin Vaniak a Jaromír Blažek, dočkal uznalého aplausu diváků i někdejších slavných playerů obou mančaftů.

Pešice absentoval, neboť se nechtěl zranit

I exreprezentační trenér Josef Pešice mu zatleskal. Tentokrát jako divák, protože k zápasu veteránů nad 45 let nenastoupil.

„Raději jsem si ho odpustil, protože bolí kyčle i celé tělo. A přece se nemohu zranit, když si mám hned v lednu sednout s předsedou Peltou a bavit se o tom, zda a v jaké roli budu na Strahově pokračovat," vysvětloval Pešice, proč jako hráč letos nepřispěl k přenádhernému završení jinak tolik škaredého slavistického roku.

Silvestrovské derby Slavia - Sparta:
Hráči nad 35 let (2x25 min., bilance po utkání 19-4-5):
Slavia - Sparta 5:4 (3:1)
Branky: 5. a 15. L. Došek, 20. Vlček, 41. Müller, 43. Kuka - 7. Stracený, 27. Lokvenc, 36. Papoušek, 50. Holub.
Slavia: Vaniak - L. Došek, Hunal, Hyský, Müller, Jindráček, Klinka, Kozel, Kuchař, Kuka, A. Petrouš, Ulich, Veselý ml., Vlček, Skácel, T. Došek.
Sparta: Blažek - M. Hašek, Holub, Horňák, Kincl, Lokvenc, Mlejnský, Novotný, Pospíšil, Sionko, Stracený, Obajdin, Papoušek.
Hráči nad 45 let (20x20 min., bilance po utkání 4-5-2):
Slavia - Sparta 5:3 (2:1)
Branky: 8., 25. a 35. Řehák, 14. Příložný, 32. Zákostelský - 9. Kočí, 28.
Slavia: Přibyl - Čáp, P. Herda, D. Herda, Hrdlička, J. Jeslínek, Knoflíček, J. Mareš, Medynský, Ondrejčík, Příložný, Šimůnek, Zákostelský, Řehák, Smrčka.
Sparta: Sova - Bažant, Caudr, Čabala, Budka, Denk, J. Jarolím, Mistr, Mlejnek, Vrabec, Trval, Slaný, Kočí.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň