Hlavní obsah

Hlídat Eusébia bylo těžké, vzpomíná Urban, který proti němu hrál

Praha

Velké přátelství pojilo bývalého skvělého útočníka Eusébia s Josefem Masopustem, kterého zpráva o smrti legendárního Portugalce těžce zasáhla. "Eusébio nebyl jen skvělý fotbalista, ale vynikající člověk,“ řekla česká legenda Masopust, jemuž právě slavný kanonýr, tehdy nejlepší fotbalista planety, blahopřál v březnu 1963 na Strahově při převzetí Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy 1962. Bylo to před odvetou čtvrtfinále Poháru mistrů, v němž obhájce trofeje udržel z tehdy obávanou Duklou bezbrankovou remízu a po domácí výhře 2:1 postoupil dál. Ve finále však Benfica podlehla AC Milán 1:2 a nejcennější klubovou trofej potřetí v řadě nezískala.

Foto: Hugo Correia, Reuters

Eusébio na snímku z roku 2012 v útrobách stadiónu Benfiky.

Článek
Fotogalerie

Eusébio da Silva Ferreira na archivních záběrech.

Eusébio navštívil Prahu naposledy v lednu 2013 jako host oslav 120. výročí založení Slavie. Tehdy se potkal se svými bývalými protihráči i spoluhráči z výběrů světa a Evropy. „Mám v Česku hodně přátel a tím největším je Josef Masopust. On byl lepší než já, protože hrál na těžší pozici. Vždycky se s ním rád vidím,“ řekl tehdy Eusébio. Společně se pak vyfotografovali se Zlatým míčem, který za rok 1962 získal Masopust před druhým Eusébiem. V Praze se viděli po padesáti letech.

Ostudný zanďour Benfiky

Ve strahovské odvetě před návštěvou padesát tisíc diváků hrál přímo na Eusébia bývalý redaktor Práva a hráč tehdejší slavné Dukly Ivo Urban... „Zpráva o jeho smrti mě hodně zasáhla. Na ten zápas 13. března 1963 si živě vzpomínám, protože takových fotbalista v životě moc neodehraje. Největší hrozbou měl být útok Benfiky ve složení Augusto, Eusébio, Santana, Simoes a Torres, který zezadu podporoval Coluna. Tehdy měli lepší tým než Real Madrid,“ zavzpomínal Urban.

„Jenže oni se nás báli a hráli ostudného zanďoura, bránili hubený náskok z Lisabonu. Augusto hlídal osobně Masopusta, vpředu zůstal jen obrovitý Torres a vpravo Eusébio, na něhož jsem hrál jako levý obránce. Byl vynikající, těžko se hlídal, tak jsem trochu přitvrdil, což se mu nelíbilo. Zápas skončil bezbrankovou remízou a dál šel portugalský tým. Moc nás to mrzelo, protože jsme měli šance a chyběl jediný gól, abychom tehdy nejlepší tým planety vyřadili,“ dodal Urban.

Reklama

Související témata: