Hlavní obsah

Diskriminace! Obránce Arnhemu musel opustit soustředění v Dubaji, je totiž Izraelec

Náboženské, politické a také kulturní odlišnosti zkomplikovaly přípravu na zbytek jarní části sezóny nizozemského týmu Vitesse Arnhem. Vitesse odcestovalo na přípravný kemp do Dubaje bez obránce Dana Moriho. Pětadvacetiletého zadáka do Spojených arabských emirátů nevpustili, protože má izraelský pas, a na Středním východě židovský stát neuznávají.

Foto: Facebook

Izraelský obránce Dan Mori z Vitesse Arnhem.

Článek

Rodák z Tel-Avivu měl původně klubem vyjednané vízum, ale Spojené arabské emiráty mu na poslední chvíli vstup do země odepřely a Mori tak musel cestovat zpět do prochladlé Evropy.

Nizozemský tým, za který v minulosti hráli i stoper Tomáš Kalas nebo bývalý sparťanský útočník Bony Wilfried, je tak na soustředění oslaben o jednoho obránce. „Dostali jsme záruku, že Mori může do Dubaje odjet. Bohužel tato situace je pro nás nepříjemná. Jsme fotbalový klub a ne politická strana," uvedla mluvčí klubu, který v Dubaji sehraje přátelské zápasy mimo jiné se Schalke 04 a Hamburkem.

Postoj Arnhemu, který se rozhodl překročit hranice SAE i bez Moriho, kritizoval nizozemský politik za křesťanskou demokracii Pieter Omtzingt. Podle něj to bylo zbabělé rozhodnutí. „Vitesse je bezpáteřní klub. Nechápu, jak se mohl takhle vzdát a vkročit do země i bez Moriho," uvedl na svém Twitteru.

Zároveň zesílily obavy o to, kteří hráči budou vpuštěni na světový šampionát v roce 2022. Ten hostí nedaleký Katar.

Vitesse Arnhem je po 18. kole nizozemské Eredivisie na druhém místě tabulky jen o skóre za vedoucím Ajaxem. Soutěž pokračuje za necelé dva týdny.

Reklama

Související témata: