Hlavní obsah

Podle ministra školství se kandidatura na fotbalové EURO nestihne

Praha

Česká republika nebude moci včas připravit kandidaturu na pořádání fotbalového mistrovství Evropy 2020 v Praze, jelikož budoucí vláda nestihne schválit finanční garance na výstavbu potřebného stadiónu, který by měl mít kapacitu minimálně 30 tisíc diváků. V rozhovoru pro Radiožurnál to řekl kandidát na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stadión v Edenu nemá pro potřeby ME 2020 dostatečnou kapacitu.

Článek

Fotbalová asociace ČR v čele s Miroslavem Peltou chtěla využít příležitosti, že se EURO 2020 bude konat ve 13 evropských městech, a hodlala získat tři zápasy do Prahy. K tomu je třeba mít stadión minimálně pro 30 tisíc lidí, který však v metropoli není. Bylo by tedy třeba postavit nový stadión na Strahově, či zvýšit kapacitu v Edenu.

Plán výstavby a všechny další podklady musí FAČR dodat na UEFA do 25. dubna a to za současné politické situace nebude možné, jelikož Pelta potřebuje finanční záruky od státu. A novou vládu prezident Miloš Zeman stále nejmenoval.

"Já mám obavu, že v tuto chvíli, i vzhledem k tomu, že stále není jmenovaná vláda, nebudeme schopni tuto garanci dát do potřebného termínu," řekl Chládek v pořadu 20 minut Radiožurnálu. "Garanci by musela dát celá vláda, nemůže to dát jeden ministr. Já jsem velkým fanouškem sportu, velkým fanouškem fotbalu, mně by se to líbilo. Na druhé straně je otázka ekonomické únosnosti takovéto akce," dodal.

Pesimisticky se ke kandidatuře staví i Pelta. "Jsem pesimista, protože čas není šibeniční, ale z mého pohledu je už za hranou. Nechci něco řešit horkou jehlou. Když se rozhodneme, musí být naprosto jasné financování i všechny věci okolo. Nechci se dostat do situace, že by z toho zase byla černá kaňka na českém sportu," řekl Pelta v prosinci pro deník Sport.

"Vládní záruka je zásadní, jenže vláda se stále tvoří, takže teď nebude jednoduché za nimi přijít a chtít po nich nějaké záruky a peníze," doplnil Pelta, který by chtěl mít do konce ledna definitivně jasno, jestli bude FAČR o kandidaturu bojovat, nebo ji vzdá.

O zařazení mezi 13 hostitelských měst se hlásí 32 evropských zemí. "To je pro nás nevýhoda. Pokud bychom neměli dokonalou kandidaturu, naše šance by se výrazně snižovala," dodal Pelta.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články