Hlavní obsah

Ronaldo sesadil Messiho z trůnu. Po pěti letech získal zase Zlatý míč a na pódiu se neubránil slzám

Curych
Aktualizováno

Dočkal se. Po čtyřleté nadvládě božského Lionela Messiho se stal Portugalec Cristiano Ronaldo opět držitelem Zlatého míče a tudíž korunovaným nejlepším fotbalistou planety. Na slavnostním galavečeru v Kongresovém paláci v Curychu ovládl prestižní anketu pořádanou Mezinárodní fotbalovou federací a francouzským časopisem France Fotball.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Portugalec Cristiano Ronaldo pózuje se Zlatým míčem za rok 2013.

Článek
Fotogalerie

Čtyři roky žil ve stínu největšího konkurenta a rivala Messiho, který sbíral jeden Zlatý míč za druhým. Tentokrát se ovšem hvězda madridského Realu  dočkala... Do Curychu přiletěl Cristiano Ronaldo s početným doprovodem tvořeným ruskou přítelkyní Irinou Šajkovou, maminkou Dolores a dvěma bratry, aby si všichni společně tři minuty před osmou hodinou vyslechli: Zlatý míč za rok 2013 získává Cristiano Ronaldo.

V hlasování trenérů a kapitánů reprezentačních týmů celého světa a 173 novinářů získal Cristiano Ronaldo1365 bodů, druhý skončil Argentinec Lionel Messi se ziskem 1205 bodů a třetí Francouz Franck Ribéry s 1127 body.

Slzám se Ronaldo neubránil

„Nejsem schopný mluvit," pravil evidentně dojatý Ronaldo. „Jsem šťastný, že jsem zase vyhrál. Je to strašně těžké," děkoval na všechny strany. Spoluhráčům v Realu, svým nejbližším i prezidentovi FIFA Seppu Blatterovi za to, že do sbírky přidal druhý Zlatý míč.

Zasloužil si ho. Fotbalovým trávníkům v uplynulém roce skutečně kraloval. Už třeba tím, že v 59 soutěžních zápasech nastřílel 69 gólů. Celkem 33 ve španělské lize,  jedenáct v Lize mistrů, kde se stal nejlepším střelcem, šest ve španělském Královském poháru a devět zbývajících v reprezentačním dresu Portugalska.

Své zemi ostatně vystřílel v baráží proti Švédsku i postup na světový šampionát 2014 do Brazílie, neboť se trefil hned čtyřikrát, což samozřejmě rozhodlo. O postupu Portugalců i o Zlatém míči pro Ronalda.

Na pódiu se neubránil slzám. „Je to pro mě hodně emotivní chvíle," přiznával, zatímco jeho tříletý syn Cristiano si vedle něho hrál s nejcennější individuální trofejí, kterou může fotbalista získat.

Ronaldovi k ní určitě dopomohlo to, že původní uzávěrka hlasování stanovená na 15. listopadu byla o dva týdny posunuta. Podle zdůvodnění FIFA proto, že zpět dorazila jen necelá polovina rozeslaných hlasovacích lístků. Nový termín Ronaldovi pomohl, neboť mezitím proběhla baráž o světový šampionát a jeho skvostné představení v portugalských barvách.

Hoeness mluvil o komplotu

Argentinec Messi musel po čtyřletém kralování opustit trůn a uvolnit ho právě svému velkému rivalovi Ronaldovi. „Nebudu lhát, chtěl jsem vyhrát, jako chci vyhrát vždy a všude," přiznával Argentinec, v jehož páté vítězství do poslední chvíle věřila celá výprava Barcelony, která ho do Curychu provázela.

„Podle mých informací získá Zlatý míč Messi," tvrdil ještě těsně před vyhlášením prezident Barcelony Sandro Rosell.

Jeho informace však byly mylné. To prezident mnichovského Bayernu Ulli Hoeness měl zdroje očividně věrohodnější, neboť dopředu věděl, že francouzský legionář ve službách bavorského velkoklubu Franck Ribéry nevyhraje.

„Myslím, že Frank Zlatý míč nezíská, protože to nezapadá do politiky, aby Bayern vyhrál naprosto všechno," řekl před kamerami Sport 1 už před vyhlášením a na stránkách německého listu Abendzeitung šel ještě dál. „Někteří lidé podnikli věci, aby nevyhrál, neboť to není v souladu s jejich plány. Nechtěli připustit, aby Bayern vyhrál všechno."

Nemýlil se. Ronaldo je považován za nejlepšího hráče světa, Ribéry „jen" za nejlepšího hráče v současnosti nejlepšího týmu na světě. A nic na tom nemění, že s Bayernem vyhrál v Německu ligu i pohár, v Evropě Ligu mistrů a Superpohár, aby s ním v prosinci triumfoval na mistrovství světa klubů v Maroku.

"Uplynulý rok byl nejúspěšnější v celé mé dosavadní kariéře. Už to, že jsem se se objevil v tříčlenné nominaci pro mě představovalo poctu," snažil se Ribéry zakrýt očividné zklamání.

Trenérem roku se stal Heynckes

Nejlepší fotbalistkou roku byla zvolena Němka Nadine Angererová, nejlepším trenérem někdejší kouč Bayernu Mnichov Jupp Heynckes.

"Moc si vážím toho, že jsem na konci kariéry tuto trofej získal. Ale netrénovat tak skvělé hráče, jaké jsem v týmu měl, nikdy bych ji v rukouj nedržel," přiznal osmašedesátiletý Heynckes, který dovedl Bayern k vítězství v lize, Německém poháru i Lize mistrů.

Jedenáctku roku ovládli hráči Barcelony, kteří v ní mají čtyři zástupce, zatímco mnichovský Bayern tři a Real Madrid a Paris SG po dvou. Hvězdná sestava má následující podobu: Neuer - Lahm, Thiago Silva, Ramos, Alvés - Xavi, Iniesta, Ribéry - Ronaldo, Ibrahimovic, Messi.

Cenu Ference Puskáse pro nejkrásnější gól roku získal podle očekávání Švéd Zlatan Ibrahimovic za branku nůžkami v zápase proti Anglii.

I Pelé se Zlatého míče dočkal

Zlatého míče se v průběhu slavnostního večera dočkal i král světového fotbalu Brazilec Pelé.  Pochopitelně zmenšeného a samozřejmě uděleného za zásluhy v minulosti. „Vždy jsem žárlil, že ho nemohu získat. Teď jsem se konečně dočkal," doznával Pelé, když z rukou prezidenta FIFA Seppa Blattera přebíral repliku.

Anketa Zlatý míč se stala celosvětovou až v roce 2010. Původně totiž cenu France Footballu mohli získat jen evropští fotbalisté, což se povedlo v roce 1962 Josefu Masopustovi, poté se v ní rozhodovalo o nejlepším fotbalistovi působícím v Evropě. V této éře ji získal v roce 2003 Pavel Nedvěd.

Fotbalová anketa Zlatý míč FIFA za rok 2013:
Nejlepší fotbalista:
1. Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid) 27,99 procent hlasů
2. Lionel Messi (Argentina/Barcelona) 24,72
3. Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) 23,36
4. Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/Paris St. Germain) 5,29
5. Neymar (Brazílie/Barcelona) 3,17
6. Andrés Iniesta (Španělsko/Barcelona) 2,08.
Nejlepší fotbalistka:
1. Nadine Angererová (Německo/Brisbane Roar) 18,85
2. Abby Wambachová (USA/Western New York Flash) 15,02
3. Marta (Brazílie/Tyresö) 14,02.
Nejlepší trenér mužského fotbalu:
1. Jupp Heynckes (Německo/Bayern Mnichov) 37,09
2. Jürgen Klopp (Německo/Dortmund) 15,73
3. Alex Ferguson (Skotsko/Manchester United) 14,60.
Nejlepší trenér ženského fotbalu:
1. Silvia Neidová (Německo) 30,29
2. Ralf Kellermann (Německo/Wolfsburg) 13,75
3. Pia Sundhageová (Švédsko) 12,38.
Prezidentova cena: Jacques Rogge (bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru).
Puskásova cena za nejhezčí gól: Zlatan Ibrahimovic (střela přes hlavu z duelu mezi Švédskem a Anglií 4:2, 14. listopadu 2012).
Cena Fair Play: Fotbalová asociace Afghánistánu.
Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Manuel Neuer - Philipp Lahm (oba Německo/Bayern Mnichov), Thiago Silva (Brazílie/PSG), Sergio Ramos (Španělsko/Real Madrid), Dani Alves (Brazílie) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/všichni Barcelona), Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/PSG), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).
Hlasování českých zástupců v anketě:
Nejlepší fotbalista:
Michal Bílek (bývalý trenér české reprezentace): 1. Ribéry, 2. Messi, 3. Ronaldo.
Tomáš Rosický (kapitán české reprezentace): 1. Ribéry, 2. Messi, 3. Ronaldo.
Stanislav Hrabě (novinář, deník Sport): 1. Ribéry, 2. Ronaldo, 3. Ibrahimovic.
Nejlepší trenér:
Bílek: 1. Heynckes, 2. Klopp, 3. Ferguson.
Rosický: 1. Heynckes, 2. Ferguson, 3. Klopp.
Hrabě: 1. Heynckes, 2. Klopp, 3. Arséne Wenger (Arsenal).

Reklama