Hlavní obsah

Ribéryho dál bolí srdce. Nikoli z blamáže Bayernu v generálce, ale ze Zlatého míče a top jedenáctky

Mnichov/Praha

Francouzskou hvězdu ve službách mnichovského Bayernu dál bolí srdce. Nikoli snad z blamáže jeho týmu v bundesligové generálce s rakouským Salcburkem, při níž ostatně Franck Ribéry neasistoval, ale z resumé Zlatého míče. „Nejsem smutný, ale bolí mě srdce. Z toho, že mě politická hra tuto trofej upřela,“ netají se v rozhovoru pro mnichovský AZ zklamáním, které ho ani více než týden po curyšské slávě neopustilo.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Francouzský fotbalista Franck Ribéry na vyhlášení Zlatého míče 2013.

Článek
Fotogalerie

Z curyšského Kongresového paláce Franck Ribéry zmizel hned po fotbalové slávě, aniž by pronesl jediné slovo, s prvními pocity zklamání se svěřil až den poté německému Bildu. Týden uplynul a francouzskou hvězdu rozčarování neopustilo.

Je to o politice, tvrdí Ribéry

„Nejsem smutný, ale bolí srdce. Nechápejte mě špatně, jsem hrdý, že jsem tam byl. Mám pocit, že jsem si titul zasloužil, o čemž mě ostatně ujišťovali všichni kolem, ale udílení Zlatého míče je o politice," rozpovídal se Ribéry v interview pro mnichovský list Abend Zeitung.

Argument, že se Cristiano Ronaldo stal nejlepším fotbalistou světa proto, že nastřílel nejvíc gólů, Ribéry nebere.

"Pro nejlepší střelce je přece každoročně určena Zlatá kopačka. Nebo snad ne?" odpověděl řečnickou otázkou. „Vyhrál jsem s Bayernem všechno, co se vyhrát dalo, zatímco Ronaldo nevyhrával vůbec nic."

Ribéry dokonce tvrdí, že dopředu věděl, že Zlatý míč nezíská. „Všichni věděli, že vyhraje Ronaldo. To není fotbal, to je prostě politika. I proto, že lhůta pro hlasování byla o dva týdny prodloužena, což se nikdy v minulosti nestalo."

Stejně tak Ribéryho rozladilo složení nejlepší jedenáctky, která byla v Curychu rovněž vyhlášena.

Top jedenáctka? Šílenost!

„Když jsem viděl top tým, v němž byli jen tři hráči Bayernu, řekl jsem si: To je šílenství? Kde je Müller, který tam musí být, kde jsou Alaba, Schweinsteiger, Robben? Získali jsme pět primátů, zapsali se do historie. Kdo to svedl před námi? A kde jsou hráči Dortmundu, kteří hráli proti nám finále Ligy mistrů? Co je s idolem Lewandowskim? Jsem si jistý, že kdyby ve finále Champions League nastoupila Barcelona s Realem, bude nejlepší jedenáctka složena jen z hráčů těchto dvou mužstev," neodpustil si invektivu Ribéry.

Jedenáctka roku FIFA/FIFPro:
Manuel Neuer - Philipp Lahm (oba Německo/Bayern Mnichov), Thiago Silva (Brazílie/PSG), Sergio Ramos (Španělsko/Real Madrid), Dani Alves (Brazílie) - Andrés Iniesta, Xavi (oba Španělsko/všichni Barcelona), Franck Ribéry (Francie/Bayern Mnichov) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/PSG), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).

Na dotaz, jak by se zachoval, kdyby se v nominaci objevil za výkony v letošním roce, odpověděl Ribéry věcně.

„To je odškrtnuté téma. Chci mít úspěch s Bayernem a vyhrát s ním titul, to je pro mě důležité. Stejně jako úspěch s Francií na mistrovství světa, na něž se těším. Zlatý míč už není ve středu mého zájmu."

Reklama