Hlavní obsah

Ostrava - Oděsa 1:1Po 442 dnech se Svěrkoš vrátil a hned přihrál na gól Baníku

Antalya

Václav Svěrkoš se dočkal. Po 442 dnech od svého posledního zápasu v lize se Slováckem, v nichž musel podstoupit druhou plastiku zkříženého vazu v koleni a ve stejném ještě operaci menisku, v neděli nastoupil v utkání Baníku s Černomorcem Oděsa. První zápas ostravského týmu na herním kempu v turecké Antalyi skončil remízou 1:1.

Foto: Vladimír Kolář, Sport.cz

Václav Svěrkoš (vpravo) si znovu zahrál fotbal.

Článek

Třicetiletý útočník přišel na hřiště v 70. minutě a svůj návrat oslavil jedinečnou přihrávkou do čisté gólové šance Ghaňanu Narhovi, který ji zužitkoval ve vyrovnávací branku.

„Přiznám se, že jsem měl trému a jsem rád, že jsem neodehrál špatných dvacet minut," usmíval se Svěrkoš při odchodu z velmi dobré travnaté hrací plochy. „Abych si zahrál celé utkání, bude ještě nějakou dobu trvat, ale já věřím, že se dočkám i toho."

Trenér František Komňacký byl také rád. „Důležité je, že Vašek se cítí v pořádku. Příště bude hrát déle a pokusíme se ho připravit tak, aby mohl zasáhnout už do prvého ligového zápasu s Plzní. Dnes předvedl, že si rozumí s míčem lépe než mladí hráči a jeho přihrávka na gól byla jedním slovem výtečná."

Černomorec Oděsa byl nejsilnější soupeř, kterého Baník na herním kempu v Turecku potká. Uspěl v Evropské lize, když ve skupině B vyřadil Eindhoven a Dinamo Záhřeb, postoupil do jarního osmifinále, v němž se střetne Olympiquem Lyon. V ukrajinské lize je po podzimní části pátý s jednobodovou ztrátou na druhé Dynamo Kyjev.

„Výsledek se silným protivníkem je pro nás povzbuzením," zamyslel se kouč Komňacký. „Ještě nejsme ve stadiu, aby všechno fungovalo jak má. Mužstvo je nové, hráči ne vždy vědí, jak se v dané situaci zachovat. Ale viděl jsem i pozitivní věci. V první půli byl náš výkon docela v pořádku, Oděse jsme se vyrovnali pohybem a kombinačně jsme byli místy dokonce lepší. Vytvořili jsme si i více střeleckých příležitostí, byť žádná nebyla stoprocentní."

Ve druhé půli trenéři Baníku tým prostřídali, do hry v poli zasáhlo všech dvacet fotbalistů, které v Turecku mají. Nejlepším hráčem Baníku byl Davor Kukec. Ve středu čeká Baník druhý soupeř slovenské Košice.

Baník Ostrava-Černomorec Oděsa 1:1 (0:0)
Branky: 86. Narh - 76. Martyněnko.
Sestava Baníku: Pavlenka - Sukup (46. Zawada), Frydrych (60. Kaša), Baránek (60. Stronati), Sinělnikovs (46. Vengřinek) - Foltýn (46. Lindpere), Greguš (60. Mensah) - Štěpán (60. Narh), Kukec (70. Svěrkoš), De Azevedo (60. Holzer) - Krmenčík (60. Šašinka).

Reklama

Související témata: