Hlavní obsah

Dopingovou kontrolou projde před MS každý fotbalista. FIFA navíc hráčům založí biologické pasy

Mezinárodní fotbalová federace FIFA plánuje od března minimálně jednou otestovat na doping všechny hráče, kteří se mohou představit na mistrovství světa v Brazílii. Díky tomu jim založí biologické pasy, jež pomáhají k určení případných odchylek ve vzorcích moči a krve.

Foto: Sport.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Minimálně jednou provedeme nehlášené testy všech týmů a všech hráčů mezi 1. březnem a začátkem turnaje,“ řekl na tiskové konferenci šéf lékařské komise FIFA Jiří Dvořák.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Hodně kvalifikovaných týmů bude hrát přípravné zápasy 5. března, takže je pravděpodobné, že se v jejich rámci podrobí prvním kontrolám. „Od začátku března může být každý fotbalista pro mistrovství světa testován kdykoli a v jakékoli části světa,“ dodal Dvořák.

FIFA využila systém biologických pasů už během loňského Poháru FIFA v Brazílii a také na prosincovém mistrovství světa klubů. Na světovém šampionátu budou mít letos premiéru.

Dvořák potvrdil, že vzorky z mistrovství světa budou odesílány do laboratoře ve Švýcarsku, neboť laboratoř v Riu de Janeiro přišla o akreditaci Světové antidopingové agentury (WADA).

Reklama