Hlavní obsah

Vzkazy na tričkách pod dresem fotbal zakáže. Turbany povoleny, vícenásobné tresty zůstávají

Od června už definitivně nebudou fotbalisté moci na oslavu vstřelených gólů odhalovat připravené nápisy a zprávy na tričkách, která nosí pod dresem. Pravidlová komise IFAB na svém zasedání v Curychu tuto oblíbenou a často využívanou praxi zakázala. A přišla s dalšími novinkami. Jiné záležitosti pro změnu ve fotbale uchová. Včetně násobných trestů za faul ve vyložené příležitosti. A video se dostane ke slovu jen ve výjimečných situacích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jásat se ve fotbale musí spořádaně, jako to činil na ilustračním snímku slávista Michal Smejkal.

Článek

"Od nynějška už nebudou fotbalisté moci mít na spodním prádle žádné slogany, ani ty dobře míněné. Pravidlo vstoupí v platnost 1. června a bude tedy uplatňováno na mistrovství světa v Brazílii," uvedl generální sekretář FIFA Jérome Valcke na dnešní tiskové konferenci po jednání IFAB.

Hráči velmi často využívali nápisy na spodních tričkách ke gratulacím k narozeninám či uzdravení a ke vzkazům po narození dětí. Podle člena komise Jonathana Forda z Walesu by nicméně mohlo být v některých případech pro rozhodčí těžké rozlišit, zda se jedná o slogany politické, komerční či nezávadné.

"Je velmi komplikované rozhodnout, co je v různých zemích a kulturách správné a co špatné. Takže je jednodušší říct, že to (nápisy) už nemá ve fotbale místo," oznámil.

Za porušení pravidel hráče spíše než žlutá karta čeká jiný trest až po zápase.

Komise také odmítla návrh Evropské fotbalové unie UEFA, která ji vyzvala, aby přehodnotila pravidlo takzvaného trojího trestu. Ten spočívá v tom, že pokud hráč fauluje ve vyložené šanci v pokutovém území, způsobí penaltu, dostane červenou kartu a ještě disciplinární trest.

Pravidlo, o jehož zmírnění se v poslední době hodně spekulovalo, ponechala IFAB v platnosti. Zrušení červené karty by podle ní mohlo vést k hrubým faulům bez rizika postihu.

Schváleno a rozšířeno bylo také pravidlo o nošení pokrývek hlavy, které bylo v roce 2012 provizorně zavedeno kvůli tomu, aby mohly ženy z muslimských zemích hrát v hidžábech. "Dostali jsme žádost od sikhské komunity, že chtějí hrát v turbanech, takže abychom zabránili diskriminaci mužů, aplikovali jsme toto pravidlo i na ně," uvedl Valcke.

Komise IFAB, kterou tvoří zástupci čtyř britských asociací a čtyři členové FIFA, bude také nadále v rekreačním fotbalu sledovat možnost využití krátkodobého vyloučení na trestnou lavici. Zároveň rozhodla, že využití videa se jako dosud omezí pouze na sporné situace na základní čáře a nebude využito u jiných kontroverzních momentů v zápase.

Reklama

Související témata: