Hlavní obsah

Korunovační evergreen. Fotbalistou roku se stal již posedmé Petr Čech

Praha

Pomalu evergreen. Kdo jiný by se také mohl v tuzemsku stát Fotbalistou roku, když ne Petr Čech? V tradiční anketě vyhlašované již od roku 1965 nemá konkurenci. Legendárního Ivo Viktora, který s pěti primáty trůnil po léta na pomyslném piedestalu, trumfnul legionář ve službách londýnské Chelsea už loni, v pondělí večer přebíral na pražském Žofíně trofej posedmé. „Nikdy mně ten pocit nezevšední, protože jde o ocenění mé práce. A asi jsem ji dělal v uplynulém roce dobře, když jsem zase vyhrál,“ těšilo Petra Čecha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech, vítěz ankety Fotbalista roku 2013.

Článek
Fotogalerie

Fotbalová akademie, která i tentokrát nejlepšího Fotbalistu roku volila, rozhodla jasně. Čech neměl konkurenta, neboť reprezentačního kapitána Tomáše Rosického za sebou nechal o pětaosmdesát bodů.

„Byl to prostě úspěšný rok, protože jsme s Chelsea vyhráli Evropskou ligu," připomínal po korunovaci triumf, který na evropské pohárové scéně dosáhli hráči klubu ze Stamford Bridge v Amsterodamu, kde v prodloužení porazili Benfiku Lisabon a přiložili tak hojivou náplast na vyřazení z Champions League.

Čechovi ovšem pomohlo k triumfu v anketě i účinkování v reprezentačním dresu a pochopitelně i podzimní výkony v Chelsea, jež po příchodu staronového kouče Josého Mourinha prožívá znovuzrození.

„Tabulka klame. Manchester City má o dva zápase méně než my, a když je vyhraje, dostane se díky většímu počtu vstřelených branek před nás," připomínal Čech, že tažení jeho Blues za vidinou titulu bude ještě hodně dramatické. „Patříme sice mezi aspiranty na titul, ale tím největším nejsme. Podstatné ovšem je, že šanci máme a budeme o ni bojovat."

Fotbalista roku 2013
1. Petr Čech (Chelsea)627
2. Tomáš Rosický (Arsenal)542
3. Vladimír Darida (Plzeň/Freiburg)313
4. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck)92
5. Václav Kadlec (Sparta/Frankfurt)77
6. David Limberský (Plzeň)66
7. Pavel Hováth (Plzeň)46
8. Josef Hušbauer (Sparta)35
9. Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul)33
10. Radoslav Kováč (Liberec)22
11. David Lafata (Sparta)21
Další pořadí: 12. Jaroslav Plašil 20, 13. Matěj Vydra 19, 14. Ladislav Krejčí 17, 15.Libor Kozák 13, 16, Bořek Dočkal 10, 17.- 19. Jiří Fleišman, Tomáš Hořava, František Rajtoral 3, 20.-25. Milan Baroš, Jaroslav Drobný, Francis Litsingi, Aidin Mahmutovič, Michael Rabušic, Tomáš Vaclík 2 body.

Během slavnostního večera na Žofíně došlo pochopitelně i na vyhlášení dalších doprovodných anket. Trenérem roku se stal dnes už explzeňský kouč Pavel Vrba, který přebíral čtvrté ocenění v řadě už jako reprezentační trenér. Za sebou nechal jak Jaroslava Šilhavého z Liberce, tak i sparťanského kouče Vítězslava Lavičku.

Trenér roku
1. Pavel Vrba488
2. Jaroslav Šilhavý204
3. Vítězslav Lavička201
Další pořadí: 4. Luboš Kozel 61, 5. Zdeněk Ščasný 13, 6. Josef Pešice 6, 7. Leoš Kalvoda 5, 8. Michal Bílek 4, 9. Karel Jarolím 3, 10. Dušan Uhrin ml. 2 body.

Někdejší trenér národního týmu Michal Bílek skončil až osmý, předstihl ho dokonce i jeho asistent Josef Pešice, který reprezentaci vedl v závěru kvalifikace, když Bílek po prohře v Itálii rezignoval.

Jen mimochodem - nejúspěšnějším trenérem v historii ankety je stále Karel Brückner, který ji vyhrál šestkrát, zatímco Dušan Uhrin má ve své sbírce pět trofejí.

I proto byl Karel Brückner, který se k české fotbalové reprezentaci vrátil v roli Vrbova poradce a konzultanta, uveden do Síně slávy.

Síň slávy
1. Karel Brückner56
2. Pavel Nedvěd15
3. František Plánička10

Cenu pro Talent roku pak na Žofíně převzal mladý legionář z ostrovů Matěj Vydra hostující momentálně ve West Bromwich Albion, fotbalovou Osobností roku byl již počtvrté vyhlášen Pavel Horváth, Cenu Lukáše Přibyla pro prvoligový klub, který nejlépe pracoval s fanoušky, převzala opětovně Viktoria Plzeň.

Talent roku
1. Matěj Vydra260
2. Pavel Kadeřábek186
3. Lukáš Masopust169

Reklama