Hlavní obsah

Kadlece trenér používá na látání děr. Kuijtovi se těžko říká, aby šel na tribunu, krčí rameny český zadák

Rozpaky z úvodu sezóny překryly poslední týdny. Český obránce Michal Kadlec se ve Fenerbahce musel po letním přestupu vypořádávat s vysedáváním na lavičce, ale během února se třikrát dostal do základní sestavy. Zda se však může těšit na pravidelné starty, netuší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Michal Kadlec přichází na sraz reprezentace ve smíchovském NH Hotelu.

Článek

„Je fajn být zase na hřišti. Musím říct, že jsem si zápasové vytížení hodně užil. Nabral jsem zase po delší době dobrou náladu, jsem hodně pozitivní," říká devětadvacetiletý zadák momentálního lídra soutěže.

Kadlec debut v nejvyšší turecké soutěži zažil v říjnu, když střídal při souboji s Kayserisporem dvě minuty před přestávkou zraněného spoluhráče Erkina. Následně však nehrál. Byl na tribuně, v lepším případě zůstal na lavičce náhradníků. I proto se spekulovalo o jeho přestupu. „Nehrál jsem, v kádru je hodně cizinců, tudíž jsme se snažili něco vymyslet. Jenže nic konkrétního se nenašlo," líčí Kadlec.

Znovu se do hry dostal až v únoru a postupně nastoupil proti Sivassporu, Kasimpase a Elazigsporu. „Přišly zranění, nějaké tresty a tudíž se pro mě uvolnila pozice. Nešel jsem na hřiště s vědomím, že musím zazářit, abych měl následně naději na místo v sestavě. Snažil jsem se vydat na maximum, hrát bez chyb," vypráví Kadlec, že základem bylo nepodlehnout tlaku s ohledem na svízelnou pozici.

Hrál tam, kde bylo volno

„Spoluhráči mě pak chválili, že jsem hrál v pohodě. Ale je na trenérovi, kdy mi dá znovu šanci," krčí rameny Kadlec. Dvaapadesátiletý Ersun Yanal nechal rodáka z Vyškova před cestou na reprezentační sraz na lavičce náhradníků. I proto Kadlec s napětím vyhlíží pondělní duel s Trabrzonsporem, zda dostane šanci alespoň na pár minut.

„Hrál jsem levého obránce, stopera, pak zase na kraji. Prostě kde bylo volno," přiznává Kadlec, jak jej trenér používal k látání děr v sestavě. „Kouč v klubu s námi nekomunikuje skoro vůbec. Někdy člověk vytuší svoji úlohu pro zápas z tréninku, jindy vše zjistím až v den zápasu. Nemám tušení, podle čeho se rozhoduje," posteskne si Kadlec.

Ve středu naskočil do přípravy reprezentace proti Norsku. „Uvědomuji si však, že pokud nebudu hrát za Fenerbahce, národní tým se mě asi týkat nebude. Třeba Nigerijec Yobo od nás raději odešel na hostování do Norwiche, aby hrál a nepřišel o dres své země," připouští Kadlec, jak spoluhráč oželel místo v kádru lídra turecké ligy a vzal zavděk týmem zachraňujícím se v Premier League.

„Pravidelné starty v mistrovských zápasech nenahradí žádný trénink. Trenér ve Fenerbahce sice tvrdí, že jména pro něj nerozhodují, ale možná to tak není. Máme v kádru deset reprezentantů, k tomu deset dalších skvělých cizinců. A pro trenéra je snadnější poslat na tribunu Kadlece než Kuijta či Meirelese," usměje se hořce český zadák. „Ale řekl jsem si, že nebudu utíkat po půl roce. Snad se vše obrátí."

Reklama

Související témata: