Hlavní obsah

Sázky opět u disciplinárky, komise vyslechne podezřelou čtveřici. Řešit se bude i Matulův faul

Praha

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR bude ve čtvrtek pokračovat ve vyšetřování sázkařské aféry. Na své zasedání si předvolala čtveřici podezřelých Michala Macháčka, Vítězslava Brožíka, Jana Halamu a ligového hráče Teplic Davida Jablonského, kteří by měli vypovídat. Komise bude rovněž řešit tvrdý faul teplického obránce Milana Matuly v utkání se Slavií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Teplic Milan Matula (vlevo) v souboji s Robertem Hrubým ze Slavie.

Článek

Brožík, Halama i Jablonský již byli u disciplinárky v říjnu loňského roku, kdy však odmítli vypovídat na základě doporučení státního zástupce. Nyní komise očekává, že se od nich dozví informace, které by případem mohly pohnout. "Máme příslib, že přijdou a budou odpovídat," řekl mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Také právní zástupce hráčů Bronislav Šerák ČTK potvrdil, že jeho klienti dorazí, není si však jistý tím, kolik toho řeknou, protože se bojí úniku informací před ukončením vyšetřování.

Naráží na úterní článek na aktuálně.cz, ve kterém jsou detailně popsány zápasy, ve kterých se jeho klienti údajně snažili o manipulaci s výsledky. Většinou šlo o juniorskou ligu či ČFL, Halama se prý snažil ovlivnit i zápas první ligy mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi.

"Tento seznam se shoduje s tím, co je v rozhodnutí o zahájení disciplinárního řízení. Proto máme obavu, že to jde ze Strahova. A neradi bychom, aby únik informací pokračoval," řekl Šerák.

Komise s hráči musela zahájit nové řízení, jelikož to podzimní zrušila odvolací komise, protože nebylo postupováno podle nového disciplinárního řádu. "To jsme od začátku tvrdili a odvolací komise nám dala za pravdu. Proto musela komise zahájit nové disciplinární řízení. Celkově mi však postup disciplinární komise nepřipadá moc korektní, ale trochu inkviziční. A inkvizice skončila ve středověku," uvedl Šerák.

Komise pod vedením předsedy Richarda Bačka již v sázkařské aféře, která v českém fotbale vypukla loni v září, potrestala Davida Placáka, jenž naposledy působil v královehradeckém krajském přeboru. Dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50 tisíc korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Neočekává se, že by komise udělovala v brzké době další tresty, protože prý nemá přístup k výsledkům policejního vyšetřování. "Jediné, co mají, je usnesení o zahájení trestného stíhání. Oni jsou poškozená strana s omezením a nemají tak přístup k dokumentům," řekl Šerák.

Potrestat komise může teplického obránce Matulu, s nímž minulý týden zahájila řízení za ostrý faul na slávistu Damiena Boudjemau. Matula sice za zákrok nedostal ani žlutou kartu, komise rozhodčích však dala za pravdu delegátovi, že hráč měl být vyloučen. Proto by Matulu neměl minout trest minimálně na jeden zápas, který se automaticky uděluje po červené kartě.

Matula se už v minulosti dopustil několika ostrých zákroků. V roce 2009 například dostal trest na osm zápasů za to, že v duelu s Plzní udeřil loktem Petra Jiráčka. Následně mu disciplinárka snížila trest o dvě utkání. V roce 2010 komise rovněž řešila Matulův faul na hráče Slavie, tehdy však fotbalistu nepotrestala.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články