Hlavní obsah

FIFA měla za loňský rok zisk 72 miliónů dolarů

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vykázala za loňský rok zisk 72 miliónů dolarů (1,4 miliardy korun), což je o 17 miliónů dolarů méně než o rok dříve. Svou finanční rezervu díky tomu navýšila na 1,432 miliardy dolarů, které má v záloze třeba pro případ mistrovství světa v Brazílii, které čelí protestům kvůli vysokým nákladům na přípravy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

FIFA loni vydělala 1,386 miliardy dolarů a utratila 1,314 miliardy. Navzdory kontroverzím kolem přidělení světových šampionátů v letech 2018 a 2022 Rusku respektive Kataru si federace udržela své partnery a nedávno s ní prodloužily smlouvy společnosti Adidas a Visa.

Pro vítěze letního mistrovství světa má FIFA připravenou prémii 35 miliónů dolarů, celkem rozdělí zemím a klubům, jejichž hráči se šampionátu zúčastní, 576 miliónů dolarů.

Vedení FIFA včetně předsedy Seppa Blattera si na bonusech vyplatilo celkem 36,3 miliónů dolarů. Konkrétní informace ke svým odměnám neoznámilo.

Blatter v pátek na zasedání výkonného výboru uvedl, že současná politická krize kolem Ruska a Ukrajiny nijak neovlivní osud MS v roce 2018. "O tom, že by se přehodnotilo přidělení šampionátu, se neuvažuje. Budeme pokračovat v dosavadní práci," uvedl švýcarský funkcionář.

Reklama