Hlavní obsah

Mistrovství Evropy se v roce 2020 v Česku hrát nebude, Pelta nepodá kandidaturu

Praha
Aktualizováno

Fotbalové mistrovství světa se v roce 2020 v České republice neobjeví. Předseda FAČR Miroslav Pelta v České televizi prohlásil, že nepodá kandidaturu na spolupořádání šampionátu. První muž českého fotbalu totiž dnes nedostal příslib od premiéra Bohuslava Sobotky, že Česká republika uvolní finance na výstavbu národního stadiónu pro 30 tisíc fanoušků na Strahově. Nestihla by se tak připravit kandidatura do 25. dubna, kdy je uzávěrka. Definitivně o nepodání kandidatury rozhodne výkonný výbor FAČR na zasedání 1. dubna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

"Žádal jsem pana premiéra o to, zda bychom nemohli dostat ve zkráceném řízení záruku na výstavbu stadiónu na Strahově, jelikož je brzy uzávěrka kandidatur. Pan premiér nám tuto záruku nyní dát nemohl, to znamená, že nepodáme kandidaturu," řekl Pelta v České televizi.

Nepovažuje to však za porážku, jelikož Sobotka podle něj výstavbu stadiónu ze zásady neodmítl, jen potřebuje k rozhodnutí další podklady. "Myslel jsem si, že nebude jednoduché vládu během tak krátké doby přesvědčit o takto významné investici. Sen o kandidatuře se sice rozplynul, ale pro mě je hlavní, že premiér není proti tomu, abychom pokračovali v dlouhodobém projektu revitalizace Strahova. To má pro mě větší hodnotu než krátkodobé rozhodnutí kvůli kandidatuře," dodal Pelta.

Česko bylo jednou z 32 zemí, které měly zájem spolupořádat ME 2020. To se bude v rámci výročí UEFA pořádat v 13 městech po celé Evropě. Právě stadión pro 30 tisíc fanoušků byl podmínkou, aby se Praha mohla ucházet o to být jedním z hostitelských měst. Momentálně má hlavní město jen dva dvacetitisícové stadiony Sparty a Slavie.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň