Hlavní obsah

Pelta dál myslí na pořádání EURO 2020, rozšířil by kapacitu Edenu a má trumfy pro výjimku

Aktualizováno

Myšlenka, podat kandidaturu na pořádání zápasů EURO 2020, šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu neopustila. Minulý týden mu sice odmítl dát vládní záruky premiér Bohuslav Sobotka, ale předseda FAČR chce jít jinou cestou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Domácí zápasy hraje v Edenu Slavia. Stadión by mohl být předělaný a hostit zápasy ME 2020.

Článek

„Oslovil mě majitel stadiónu v Edenu s tím, že by zainvestoval rozšíření hlediště na 30 000 diváků. Tím bychom se vešli do výjimky, kterou UEFA slíbila udělit dvěma stadiónům. Jinak požaduje 50 000 sedadel. Poradenské firmě jsme zadali provedení analýzy, zda je rozšíření technicky proveditelné. Jsme si vědomi komplikací především s infrastrukturou a parkováním. Odpověď bychom měli znát během několika dnů. Pokud bude kladná, můžeme termín podání kandidatury, což je 25. duben, ještě stihnout," řekl pro Sport.cz Pelta s tím, že na úterním zasedání Výkonný výbor FAČR rozhodl pokračovat v přípravě této „náhradní" varianty.

Kandidaturu FAČR připravuje od loňského září. Pelta se chystal oslovit novou vládu a požádat o státní garance. Její sestavování se však protahovalo a s novým premiérem Sobotkou se setkal až minulý týden. Ten mu však odmítl dát garance vzhledem k časové tísni blížícího se termínu podání kandidatury. Zároveň se protahovala jednání o pozemcích na Strahově, kde by mělo být vybudováno olympijské centrum a na místě stávajícího a málo využívaného stadiónu Evžena Rošického by vyrostl národní stadión. Jediné, co se na Strahově děje, je výstavba nové části sídla FAČR, financovaná z grantů UEFA a FIFA.

Strahov je stále ve hře

Zájem o pořádání zápasů EURO 2020 projevilo 32 členských zemí, UEFA vybere 25. září tohoto roku pro pořádání třináct evropských měst. Téměř všechny nabízejí stadióny s minimální kapacitou 50 000 fanoušků. Pelta však věří, že by jednu ze dvou avizovaných výjimek na kapacitu o 20 000 sedadel menší, FAČR dostal. „Loni jsme v Edenu pořádali Superpohár UEFA, jehož organizace byla kvitována velmi kladně. Navíc tu působí mocný argument krás Prahy," naznačil Pelta možné trumfy pro získání výjimky.

Pokud by se podařilo rozšířit kapacitu Edenu, nemělo by to podle Pelty vliv na výstavbu centra a padesátitisícového stadiónu na Strahově. „Eden by byl soukromou investicí. O Strahově budeme s vládou dále jednat," uvedl Pelta, který výstavbu Strahova podporuje společně s ČOV, ČUS a dalšími svazy.

Reklama

Související témata: