Hlavní obsah

VIDEO: Brankář-kanonýr Rogério Ceni končí s fotbalem. Takhle trápil střelce i soupeřovy gólmany

Dlouhá, celkem 23 sezón čítající kariéra jednačtyřicetiletého brankáře Rogéria Ceniho se blíží ke konci. Někdejší brazilský reprezentant, který strávil celou kariéru v mateřském Sao Paulu, oznámil, že až mu na konci roku skončí smlouva, pověsí kopačky na hřebík. Ceni není pouze vynikajícím gólmanem, proslul také svými góly ze standardních situací nebo pokutových kopů. Se 114 zásahy je nejlepším střelcem mezi brankáři.

Nejlepší kousky brankáře-kanonýra Rogéria Ceniho.

 
Článek

Zuby si na něm vylámaly i světové hvězdy typu Stevena Gerrarda nebo Arjena Robbena. Když se však vyřkne jméno Rogéria Ceniho, spousta fanoušků i hráčů si vybaví nejen skvělého brankáře, ale také výborného a mnohdy neomylného střelce.

„Vždycky jsem obdivoval jeho techniku. Na tréninku jsem se od něj dokonce pár věcí přiučil," prohlásil před osmi lety jiný fotbalový kouzelník Ronaldinho, který se s Rogériem Cenim několikrát potkal v národním výběru Kanárků.

Bohatá kariéra jednačtyřicetiletého brankáře se však pomalu chýlí ke konci. Po 23 sezónách Ceni na konci roku definitivně pověsí kopačky na hřebík. Útočníci, ale také gólmani soupeře si pak oddychnou. „Tohle je můj poslední rok nejen v Sao Paulu, ale také v kariéře profesionálního fotbalisty," řekl Ceni brazilským novinářům.

Veterán Sao Paula má ve své vitríně velkou sbírku trofejí. Z penalt a trestných kopů dal za Sao Paulo v 1135 zápasech dohromady 114 gólů. S týmem vyhrál třikrát brazilskou Serii A, dvakrát Pohár osvoboditelů, jednou MS klubů i tehdejšího předchůdce Interkontinentální pohár. S brazilskou reprezentací triumfoval v roce 2002 na světovém šampionátu v Koreji a Japonsku.

Reklama

Související témata: