Hlavní obsah

Praha nepodepíše smlouvu o konání fotbalového mistrovství v Edenu

Praha

Praha nepodepíše smlouvu nutnou k pořádání části evropského fotbalového šampionátu v roce 2020 na vršovickém stadionu v Edenu. Vedení metropole se obává, že by muselo v případě problémů hradit náklady na konání akce. Na tiskové konferenci to řekl radní hlavního města Lukáš Manhart. Projekt je podle něj nepřipravený a nikdo o něm poslední tři měsíce s Prahou oficiálně nejednal. Bez podpisu se akce v hlavním městě neuskuteční.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hasiči na stadiónu v Edenu.

Článek

O kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020 usiluje Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Turnaj se netradičně uskuteční ve 13 evropských městech. V Praze by se tak konala čtyři utkání, tři ze základní skupiny a jedno z osmifinále. Přihlášku je nutné podat do 25. dubna.

Podmínkou kandidatury je ale stadion o minimální kapacitě 30.000 míst. FAČR chtěl původně mistrovství spolupořádat na stadiónu na Strahově. Premiér Bohuslav Sobotka ale odmítl za vládu dát projektu finanční záruky. FAČR poté přišel s variantou, že by se akce mohla uskutečnit v Edenu. Ten by se ale musel rozšířit, náklady na rekonstrukci by byly podle tisku asi miliarda korun. Tu by hradil soukromý investor.

FAČR musí do 25. dubna předat vedení UEFA oficiální přihlášku se všemi potřebnými dokumenty. Mezi nimi jsou garance od vlády a hlavního města. Vláda by o podpoře, která by neměla být finančního charakteru, měla jednat ve středu.

Radní hlavního města se dnes podle Manharta tématem vůbec nezabývali, protože Praha nebyla o záměru oficiálně informována. Poslední oficiální jednání se prý konala před třemi měsíci, a to ještě o strahovském projektu. Nový záměr označil za nepřipravený. Podpisem smlouvy by se podle něj Praha vystavila nebezpečí, že by musela hradit náklady na konání akce v řádu několika miliard korun.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín