Hlavní obsah

Okno královně nevysklili, po sto letech se teď fotbalisté od prince Williama vrátili do Prahy

Praha

Porodili fotbal, hráli v Buckinghamském paláci - a po sto letech se vrátili zakopat si do Prahy. Klub Civil Service FC kdysi „vyvážel“ fotbal z Anglie na evropský kontinent. Během soboty jsou slavní amatéři v Záběhlicích největším gratulantem oslav 115 let od založení ČAFC Praha (původně ČAFC Vinohrady), proti němuž jejich předchůdci v roce 1903 také nastoupili.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Civil Service a čestný prezident České asociace fotbalových hráčů Vladimír Šmicer.

Článek
Fotogalerie

Loni byli aktéry historicky prvního fotbalového utkání na zahradě Buckinghamského paláce, kam je pozval princ William. Unikátní zápas, který se už prý možná nikdy opakovat nebude.

„Královnu jsme tam nepotkali. Chlapci jen dostali příkaz, že jí nesmíme rozbít žádné okno jejího paláce. A to jsme dodrželi," usmívá se Ian Hunter, prezident klubu.

„Královna nemá fotbal ráda, takže během našeho zápasu odjela a nakázala, že až se vrátí, chce mít všechno v původním pořádku. Okna byla od hřiště moc daleko, trefit jsme je ani nemohli," doplňuje kapitán týmu Ryan Cameron.

Civil Service FC je jediný stále fungující klub, který v roce 1863 zakládal anglickou FA a FA Cup, jeho hráči však zůstávají ryzími amatéry. Jejich áčko hraje jiholondýnskou soutěž, což je něco jako sedmá anglická liga.

Tým býval žádaným soupeřem také v Čechách, porážel např. i Real Madrid nebo FC Barcelona, ale už tenkrát odmítal nabízené startovné (např. 5000 liber od FCB). Jeho dávní soupeři šli cestou profesionalismu, ale hráči CSFC zůstali věrní svému hrdému amatérismu. V české metropoli nastupují jen za pohoštění pivem a vepřovou pečínkou.

Slavii přivezli ligovou záchranu

„V pátek jsme byli na Slavii, proti níž jsme také hrávali. Je na sestup, takže jsme rádi, že jsme ji v utkání proti Příbrami přinesli štěstí," poukazuje Hunter. „V Praze jsme od čtvrtka a za dva dny jsme toho stihli dost. Hlavně ochutnávku nejrůznějších místních piv, takže nevím, jak to bude s naší formou... Snad budeme Čafce aspoň vyrovnaným soupeřem," věří prezident.

O výkop úvodního zápasu starých gard se postaral Josef Jelínek, odchovanec ČAFC Praha a finalista mistrovství světa 1962 v Chile. Asistoval mu další internacionál Arnošt Pazdera, který tradičnímu pražskému klubu jako dárek namaloval obraz podle předlohy Josefa Lady.

Výkop hlavního utkání A-týmů pak byl svěřen britské velvyslankyni Jan Thompson a Vladimíru Šmicrovi, vítězi Ligy mistrů s Liverpoolem a čestnému prezidentovi České asociace fotbalových hráčů, která je partnerem oslav.

„Že si tihle kluci zahráli na zahradě Buckinghamského paláce, jen dokazuje, jakou tradici fotbal v Anglii má. Takového privilegia se může dostat jen nejstaršímu klubu," poukázal Šmicer. Dorazil třeba i bývalý trenér Josef Zadina.

ČAFC je od založení v roce 1899 líhní talentů českého fotbalu. Je třeba jediným klubem, kde s fotbalem začínali hráči z obou československých sestav ve finále MS - 1934 (Ladislav Ženíšek) a 1962 (Josef Jelínek). I v současnosti má účastník pražského přeboru své odchovance v obou pražských „S", sparťana Romana Bednáře a slávistu Milana Škodu.

Reklama

  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články