Hlavní obsah

Dočasné vyloučení za zranění protihráče, navrhl Čechům nechvalně známý sudí Collina

Známý italský fotbalový rozhodčí Pierluigi Collina, který je v současné době šéfem komise arbitrů UEFA, přišel s návrhem dočasně vyloučit fotbalisty, kteří v utkání zraní svého protihráče. V takovém případě má neopodstatněnou výhodu faulující tým, což je podle Colliny nepřípustné. Hráč by neměl hrát do té chvíle, než se po ošetření na hřiště vrátí jeho protivník. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský fotbalový sudí Pierluigi Collina navrhl úpravu pravidel.

Článek

Čtyřiapadesátiletý Collina vstoupil do paměti českých fanoušků v červnu 2000, když na ME odpískal minutu před koncem jemné zatáhnutí reprezentanta Jiřího Němce za dres Ronalda de Boera a z nařízeného pokutového kopu Nizozemci vyhráli 1:0. Pro český tým to byla v Amsterdamu první ze dvou proher na turnaji.

Collina si však udělal na světové rozhodcovské scéně velké jméno a v současné době se hodně angažuje na změně některých pravidel. Bývalý italský arbitr před středečním finále Evropské ligy v Turíně navrhl, aby fotbalista, který svým faulem způsobí zranění protihráče, byl dočasně vyloučen ze hry. A to po dobu, co bude zraněný soupeř ošetřován.

„Fotbal dává výhodu hráči, který fauloval. To je špatně. V budoucnu bychom mohli hráče, který dostal žlutou kartu za faul, jímž způsobil zranění, poslat ze hřiště. A vrátil by se až společně s ošetřovaným protihráčem," prohlásil Collina.

Důležitá je forma trestu

Někdejší sudí by také rád přehodnotil situace, kdy je trestáno „trojím" metrem. V momentech, kdy hráč zmaří jasnou brankovou příležitost, nyní následuje pokutový kop, červená karta a distanc v dalším zápase.

V situacích, kdy fotbalista zabrání gólu, by měla nově následovat žlutá karta a exekuce pokutového kopu. „Obnovila by se tím šance, kterou hráč měl. Vyloučení je příliš," konstatoval Collina.

Jiný postup je podle něj potřeba zachovat ve chvílích, kdy je záměrně zastavena gólová šance například hraním rukou. „Zjevné brankové příležitosti se musí trestat penaltou i vyloučením. Tam je to jasné," dodal italský rozhodčí. Jeho návrhy už zkoumá Mezinárodní Pravidlová komise (IFAB). Ta může jako jediná měnit fotbalová pravidla.

Souhlasíte s Collinovým návrhem na dočasné vyloučení fotbalistů za zranění protihráče?
Ano
83,2 %
Ne
16,8 %
Celkem hlasovalo 13234 čtenářů.

Reklama

Související témata: